Direktorka DZ Kosana Nešić: Rezultati seroloških i PCR testova se poklapaju

  07 avgust 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Štab za vanredne situacije opštine Bečej poslednjih dana, osim dnevnih podataka o broju zaraženih koronavirusom na brzom (serološkom) testu, saopštava i broj pozitivnih na PCR testovima, kao i ukupan broj zaraženih od početka novog talasa epidemije koronavirusa, ali samo na brzim testovima, te zbog toga postoje nejasnoće u vezi sa ukupnim brojem zaraženih na teritoriji opštine.

Redakcija Bečejskog mozaika u cilju saopštavanja preciznih informacija o epidemiološkoj situaciji na teritoriji opštine Bečej zatražila je juče od direktorke Doma zdravlja Bečej Kosane Nešić podatke o ukupnom broju pozitivnih i na brzim i na PCR testovima, o ukupnom broju građana koji su u izolaciji (koliko je od tog broja pozitivnih na testovima i koliko je netestiranih kontakata, podrazumevajući i ukućane), o ukupnom broju oporavljenih od početka novog talasa koronavirusa, o broju eventualno novih zaraženih zaposlenih u Domu zdravlja Bečej i o broju preminulih, ako ih ima.

U pisanom odgovoru direktorke Doma zdravlja Kosane Nešić navodi se: „Na Vaše pitanje o tome da se razjasne nedoumice koje se javljaju kod građana oko testiranja na Covid-19 i drugih pitanja u vezi sa infekcijom Covid-19, dajem sledeće odgovore: u principu, rezultati serološkog testa i PCR testa bi trebali da se poklapaju, jer je to dokaz da se serološki test radi na pravi način, u pravo vreme i pravim osobama, tj. Covid suspektnim pacijentima. PCR test se radi onima koji su bili pozitivni na serološkom testu sa faznim pomakom od 6-10 dana u odnosu na serološki test, kao neka vrsta provere ili potvrde serološkog testa, pa se očekuje da se rezultati PCR testa i serološkog testa poklapaju, što se kod nas i dešava. Ako je prošlo više vremena od pozitivnog serološkog testa, može da se desi da je pacijent u međuvremenu preboleo bolest i postao PCR negativan. Ukoliko je pacijent PCR pozitivan, PCR test se ponavlja na 14 dana, za vreme kojih pacijent ostaje u izolaciji, sve dok pacijent ne postane PCR negativan i tek tada sme izaći iz izolacije. Asimptomatski kontakti, prema instrukcijama nadređenih, se ne testiraju, nego ostaju u izolaciji 14 dana, jer to obezbeđuje veću sigurnost građana, a ukoliko dobiju simptome, testiranje i nadzor idu kao i za sve Covid pacijente. Što se tiče pitanja o kontaktima, dužnost svakog izabranog lekara je da svim njegovim pacijentima koji su Covid suspektni da obavezujuću preporuku da poštuju mere izolacije, on/a i svi bliski kontakti, nadalje obaveza izabranog lekara je da se redovno informišu o zdravstvenom stanju i pacijenta sumnjivog na Covid i njegovih kontakata, što se apsolutno poštuje, ali u ovom talasu epidemije nismo obavezni da sabiramo broj kontakata“.

Nešić je saopštila i da u Domu zdravlja nema novozaraženih zaposlenih i dodala da „sve ostale podatke koji Vas interesuju ima Krizni štab Opštine Bečej, koji svakoga dana iz DZ Bečej dobija sva obaveštenja o broju Covid suspektnih pacijenata koji su stavljeni u izolaciju, o broju seroloških testova i njihovim rezultatima, o broju PCR testova i rezultatima tih testova, kao i o broju upućenih na hospitalizaciju, a do sada preminulih od Covid-19 nije bilo“.

Direktorka Doma zdravlja još jednom je zamolila građane „da poštuju mere i preporuke Vlade RS i Kriznog štaba, te da nose maske na pravilan način, tako da prekriju i nos i usta, da poštuju socijalnu distancu, peru ruke, a posebno ističem da se svih navedenih mera moraju pridržavati kad dolaze u Dom zdravlja. Radno vreme Covid ambulante je od 7 do19 časova svakog dana“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija