Preduzeće „Potisje“: Planira povećanje cene usluga za oko 18 odsto od 1. septembra

  25 avgust 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ podnelo je lokalnoj samoupravi predlog za povećanje cene odnošenja smeća za 17,9 odsto od 1. septembra.

Ukoliko lokalna samouprava usvoji zahtev, mesečna cena usluge odnošenja smeća iz domaćinstava bila bi 494 dinara bez PDV-a, to jest 543,40 dinara sa PDV-om (kanta od 120 litara, odnošenje smeća jednom nedeljno). Aktuelna mesečna cena je 462 dinara sa PDV-om.

Nove cene komunalnih usluga (poskupljuje se i pražnjenje kontejnera i naknada za korišćenje deponije), navodi se iz „Potisja“, bile bi na nivou cena, ili niže, za iste usluge drugih komunalnih preduzeća okolnih opština.

„Potisje“ je uz obrazloženje za povećanje cene navelo da cene usluga te firme nisu menjane od 2018. godine, ali da je sada potrebno povećanje od skoro 18 procenata zbog povećanja cena rezervnih delova za održavanje vozila i energenata.

Cene mnogih elemenata kalkulacije se formiraju na tržištu i imaju tendenciju rasta. Minimalna cena rada u 2020. godine porasla je na 172,54 dinara, a evidentni su porasti cena rezervnih delova za održavanje vozila i cena energenata – goriva za vozila. Cene usluga usklađivane su 2018. godine, ali prema navedenim obrazloženjima i analizi datoj Lokalnim planom upravljanja otpadom iz 2011. godine i informacijom Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL iste je potrebno ponovo korigovati, piše u obrazloženju „Potisja“ koje je objavljeno i na internet stranici opštine Bečej.

Navodi se i da je urađena ponovna analiza cena zbog povećanih troškova nastalih usled realizacije projekta sanacije deponije komunalnog otpada Botra, te zakonske obaveze ekološkog odlaganja otpada na deponiju, itd.

„Potisje“ jednom nedeljno obavlja iznošenje komunalnog i industrijskog otpada na teritoriji opštine Bečej, na terenu su svakodnevno angažovana 5 vozila – kamioni za odnošenje otpada, dva specijalna vozila za pražnjenje kontejnera i jedan traktor sa prikolicom, a na deponiji u dve smene radi i buldožer zbog ekološkog odlaganja otpada, a to dodatno poskupljuje održavanje i manipulaciju, navodi se u obrazloženju komunalnog preduzeća.

Prikupljanje sekundarnih sirovina od septembra 2018. godine obavlja se svake druge nedelje, a za taj posao je angažovano jedno specijalno vozilo i traktor sa prikolicom, a to je novi posao koji iziskuje dodatno angažovanje resursa „Potisja“, piše u obrazloženju.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija