Skupština Vojvodine: Usvojena Deklaracija o promeni ili donošenju novog Ustava

  25 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su u utorak Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog.

 

Deklaracija je usvojena na predlog poslanika Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nove demokratske stranke (NDS).

Deklaracija konstatuje trenutno stanje u Srbiji i, kako se navodi, nefunkcionalnost aktuelnog Ustava u svetlu evro-integracija, ali u njoj nema vrednosnih stavova o tome kako bi Vojvodina i Srbija trebalo da izgledaju u budućnosti.

Za Deklaraciju su glasala 64 poslanika stranaka koje su podnele tu inicijativu, dok Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) sa sedam poslanika, koji je deo vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, nije glasao za taj predlog.

Protiv donošenja deklaracije je glasalo 33 poslanika. DS i LSV su u pokrajinskoj vlasti i pregovaraju sa NDS o ulasku u vladajuću koaliciju.

Poslanici SVM su učestvovali u raspravi o predlogu Deklaracije, ali nisu učestvovali u glasanju, već su samo obezbedjivali kvorum u fazi glasanja. "Nećemo glasati, jer ovo nije pitanje pripadanja većini ili manjini, već je ovo pitanje savesti", ocenio je predsednik SVM i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Donošenje deklaracije inicirao je LSV, a šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da je motiv za njeno usvajanje otvaranje javne rasprave na temu promene Ustava Srbije i položaja Vojvodine.

Beta (23. septembar 2014.)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija