Nova postavka u kući Tan: Matematika i priroda

  10 januar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pred sam kraj 2013. godine spomen kuća braće Tan, koja je i svojevrstan interaktivni naučni park, postala je bogatija za još jednu stalnu izložbenu postavku. Reč je o izložbi nazvanoj „Matematika i priroda“, koja kroz nekoliko segmenata posetiocima omogućuje da zavire u čudesan svet prirode u kojima se pronalaze matematički principi, jer matematika je svuda oko nas i svet u kome živimo je pun obrazaca koji se mogu opisati uz pomoć matematike.

Izložba „Matematika i priroda“ je prvi put prikazana u okviru manifestacije „Maj je mesec matematike“, koju su Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU realizovali u Beogradu, a sada je svoje mesto pronašla u spomen kući Tanovih u Bečeju. Izložbu su 26. decembra otvorile Gizela Čikoš Pajor, matematičarka i profesorka koja predaje u školi za talentovanu decu u Subotici i magistar Dubravka Vojnović, molekularni biolog i viša stručna saradnica Centra za promociju nauke u Beogradu, koja je izvela i nekoliko interesantnih eksperimenata.
Otvaranje izložbe je upriličeno povodom obeležavanja dana rođenja Karolja Tana (20. decembar 1834. godine). Karolj Tan je postao poznat hemičar i naučnik, a svoju ljubav i interesovanje prema hemiji otkrio je radeći u livnici kotlova.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija