Predsedništvo SKGO dogovara racionalizaciju opština

  06 februar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sprovođenje racionalizacije lokalnih samouprava će se odvijati po principima i standardima koje će dogovoriti Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Otvarajući konferenciju, Udovički je naglasila da su racionalizacije lokalnih samouprava do sada sprovođene linearno i na brzinu, te da su stvarale nove probleme umesto da ih rešavaju. Radi se, kazala je, na pripremi programa jasnih modela i standarda koji bi trebalo da pokažu kako najbolje treba da izgleda uređena lokalna samouprava. 

"Osnovni principi racionalizacije i o tome kako da ih sprovodimo neće se završiti danas, al je važno da počnemo dijalog, to je program od tri godine i unapređivaćemo ga usput", rekla je Udovički.
Ona je podvukla da je ovaj sastanak važan jer je to ozbiljan korak na putu ka stvaranju koncepta i dogovora o tome kako da napravimo uređeniju državu.
"Svi znamo da je vlada preuzela jake obaveze da će se do 2017. stvoriti takvi uslovi i da neće bit sumnje za bilo kakvog investitora da smo mi jedna ozbiljna, održiva i stabilna zemlja", rekla je ona.

Najavila je i dogovor o saradnji na republičkom i lokalnom nivou o paketu zakona, kao i dogovor o pripremi osnovnog koncepta programa racionalizacije koji će, kako je rekla, biti usvojen na proleće.
Gradonačelnik Vranja Zoran Antić je rekao da novih zapošljavanja u toj opštini nije bilo i da je poštovana uredba vlade.
Njegov kolega iz Leskovca goran Cvetanović podseća na standarde koji propisuju da na 1.000 stanovnika ide jedan službenik, te zato sada u javnim preduzećima ima viškova i do 30, 40 odsto.

To se, kazao je, odražava na finansije, pa ta opština radi na tome da to prevaziđe.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je broj administracije u tom gradu manji od zakonskog maksimuma, ali da sledi smanjivanje u javnim preduzećima i ustanovama.
Objasnio je da je do smanjenja broja zaposlenih nakon što je u šest javnih komunalnih preduzeća sproveden socijalni program, odlaskom dela zaposlenih u penziju, kao i neprodužavanjem ugovora koji su bili na određeno vreme.

Beograd, 6. februar 2015. (Tanjug)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija