Dan zaljubljenih: Veruj u ljubav

  13 februar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sutra je 14. februar, dan koji se slavi kao Dan Svetog Valentina, iliti Dan zaljubljenih, isti dan neki ljudi proslavljaju u čast Svetog Trifuna, zaštitnika vina, vinove loze i vinogradara, a u Srbiji ima onih koji slave i jedno i drugo.

Ipak, veći deo čovečanstva taj datum praznuje kao Dan zaljubljenih, a prema istraživanjima Dan zaljubljenih je jedan od najkomercionalizovanijih praznika, jer je uobičajeno da se na taj dan daruje voljena ili draga osoba. Mnogi trgovinski lanci i prodavnice se baš zbog toga posebno pripremaju pa su izlozi puni predmeta u crvenoj boji i u obliku srca, ili sa nekom ljubavnom porukom, stihom. U nekim zemljama se, recimo, na taj dan proda najviše ruža, negde su to čokolade u ekskluzivnim pakovanjima. Oni sa dubljim džepom daruju svoje voljene osobe skupocenim poklonima koji su posebno dizajnirani za tu priliku. Mnogi se tog dana odluče da izjave ljubav voljenoj osobi, a istraživanja pokazuju i da mnogi na Dan zaljubljenih zaprose voljenu osobu ili se tada venčaju. Uobičajeno je i da se za Dan zaljubljenih organizuju brojni koncerti pevača i grupa koji su „naklonjeni“ baladama i pesmama romantičnog sadržaja. Tu su i turističke agencije koje osmišljavaju aranžmane za „romantične destinacije“ ili sa prikladnim sadržajima, a sve više je i pokušaja da se organizuju manifestacije koje bi bile posebne, zanimljive, atraktivne po sadržaju koji promoviše ljubav, romantiku, ali i da privuču posetioce i turiste.
Pomenimo Vrnjačku banju, gde se na Dan zaljubljenih, tačno u podne, organizuje manifestacija „Poljubi me“, takmičenje za najduži poljubac. Za tu priliku most je ukrašen stotinama balona u obliku srca, od kojih se napravi i velika kapija na sredini mosta gde se okupe svi oni koji žele da učestvuju u ovom neobičnom takmičenju. Most ljubavi je, kažu, jedan od simbola Vrnjačke banje, a priča govori da su se pred Prvi svetski rat zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja. Kada je počeo rat, Relja je otišao i sa vojskom stigao do Grčke gde se zaljubio u Grkinju zbog koje je zaboravio svoju Nadu. Ona je tugovala, kopnela i umrla mlada i nesrećna. U želji da sačuvaju svoju ljubav, danas mnoge devojke na katance ispisuju imena svojih voljenih i vezuju za ogradu mosta gde su se Nada i Relja nekada sastajali.
Tu je i manifestacija u povoju, „Pokušaj da se zaljubiš“, koja bi trebala ove godine prvi put da se organizuje u Zrenjaninu, a namenjena je, kako navode organizatori, svima koji žele da taj dan provedu sa voljenom osobom na neobičan način, ali i onima koji još uvek nisu zaljubljeni. Planirano je da manifestacija na Dan zaljubljenih počne u večernjim satima kraj gradskog jezera uz svetlost baklji, najavljeno je i puštanje svetlećih lampiona nad jezerom i muzika, a deliće se čaj i kolačići.
U Bečeju, pak, pokušavaju da objedine Svetog Valentina i Svetog Trifuna, bar kad je naziv manifestacije u pitanju. „Bazar vina i ljubavi“ je počeo 12. februara i trajaće do 14. februara na gradskom trgu, gde će Bečejci imati priliku da na štandovima kupe poklone za voljene osobe, koji su pripremljeni u udruženjima žena.
Ipak, bilo bi dobro kada bi svaki dan bio dan zaljubljenih, ali ne u komercijalnom ili simboličkom smislu, nego istinski i iskreno. Bilo bi dobro da svaki dan bude dan kada ćemo pružiti ili prihvatiti ljubav, bilo to od najdraže osobe, prijatelja, rodbine ili čak nepoznate osobe, jer za to nije potreban novac, kojeg nikada nema dosta ili ga ima sve manje, dovoljna je volja i želja da se pruži malo pažnje, kaže lepa reč, pruži osmeh, dodir, zagrljaj, poljubac… Možda će zvučati kao fraza, ipak nam je samo i najviše ljubav potrebna, jer „ona može pobediti sve“.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija