Retrospektivna izložba slika Ivana Džigurskog: „Slikar dramatične, opore poetičnosti“

  19 februar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom pet godina od smrti amaterskog slikara Ivana Džigurskog iz Bečeja, u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta 18. februara priređena je retrospektivan izložba njegovih slika.

Pred brojnim poštovaocima njegovog likovnog stvaralaštva izložbu su otvorili akademski slikar Viktor Škrabanj i književnik Svetislav Travica.
Govoreći o delima Džigurskog, Viktor Škrabanj je istakao da njegove slike zrače izuzetnom snagom i utiču na posmatrača, a to je upravo ono što ih izdvaja i daje im posebnost.
Naglašavajući da je Ivan Džigurski nosio u sebi umetnost i da je čitav život posvetio slikarstvu, Svetislav Travica je rekao: „U slikarstvu je tražio i nalazio potvrdu svog postojanja, svojih ideja, svoje slikarske doktrine kojom je, po sopstvenom mišljenju, uporno pokušavao da pronađe jedinstvo i ravnotežu između svetlosti i materije, tog večnog izazova slikarskog zanata, ali i ravnotežu između autentičnog, doživljenog, tradicionalnog, ostajući uvek pri tom tvrdoglavo samostalan, nezavisan, i bez potčinjavanja autoritetima. Ivan nije bio akademski slikar, ali je bio dalek od svakog amaterizma, jer je nedostatak formalnog likovnog obrazovanja uspevao da prevaziđe radeći na sebi, učeći se majstorskom zanatu sa platna velikih slikara, stvaralačkom radoznalošću, čitajući stručnu i svaku drugu literaturu, stičući na taj način, po mom mišljenju snažnu i sugestivnu kreativnost, kom i odiše njegov slikarski manir“. Dodajući da je Džigurski za života imao značajan broj samostalnih i zajedničkih izložbi, Travica je ocenio da „po svom slikarskom stavu i životnoj filozofiji, po stoičkom odnosu prema njegovoj prolaznosti i relativnosti i njenoj sudbinskoj proizvoljnosti, Ivan jeste slikar dramatične, opore poetičnosti, retke i neposredne autentičnosti“.
Travica je svoje izlaganje završio pesmom koju je posvetio jednom od autorovih slikarskih opusa koju je nazvao „Crveno na plavom Ivana Džigurskog“.
Na postavci koja će biti otvorena do 2. marta, posetioci imaju priliku da osim ulja na platnu pogledaju i minijaturne grafike bečejskog slikara.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija