Obeležen Dan maternjeg jezika: „Pravilno govori, uništavanje jezika uspori“

  27 februar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Pravilno govori, uništavanje jezika uspori“ naziv je programa koji je upriličen 26. februara u Narodnoj biblioteci u Bečeju povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Program su izveli učenici OŠ „Sever Đurkić“, OŠ „Zdravko Gložanski“, Gimnazije i Tehničke škole koji su primerima iz svakodnevnog života i iz medija ukazali na nepravilnosti u korišćenju maternjeg, u ovom slučaju srpskog jezika, koji je pun strancizama i gramatičkih i fonetskih nepravilnosti. Potom su đaci recitovali stihove poznatih pisaca i tako su istakli lepote srpskog književnog jezika, uz poruku i poziv kako svojim vršnjacima, tako i odraslima da neguju pravilno izražavanje i kulturu govora u cilju očuvanja svog maternjeg jezika.

Međunarodni Dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara, prema odluci Generalne skupština organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu od 1999. godine u znak sećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.
Prema procenama, gotovo svakodnevno u svetu nestane jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će do kraja 21. veka odumreti više od polovine od oko 6.000 jezika koji danas postoje.

Domaći lingvisti smatraju da bi trebalo više da se brinemo o srpskom jeziku, o razvijanju jezičke kulture, očuvanju tradicije, kao i da su nam potrebna novija izdanja pravopisa, rečnika i ostalih normativnih priručnika, ali i da je nivo jezičke kulture, ali i pismenost veoma niska i da ima dosta „verbalnih ispada“.
U Ministarstvu prosvete ističu da se zvanični, srpski jezik, mora negovati kroz sve predmete, što trenutno nije slučaj, i ukazuje se na gotovo svakodnevni upliv stranih reči, kao i da je potrebna standardizacija pisma, kako bi deca u prvom razredu iz svih bukvara na isti način učila kako se pišu slova.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija