Sindikalisti PIK-a „Bečej“ pisali Vučiću: Neka Vlada pomogne PIK-u

  13 mart 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ročište više od 2.000 poverilaca PIK-a „Bečej“, koji je u stečaju od 2011. godine, zakazano je za 30. mart u Privrednom sudu u Novom Sadu. Tog dana bi poverioci – među njima su najveće banke koje, prema raspoloživim informacijama, nisu previše zainteresovane za strateško partnerstvo sa kombinatom – trebali da usvoje plan reorganizacije PIK-a, kojim je predviđena reorganizacija firme zarad opstanka. U slučaju da poverioci ne usvoje plan reorganizacije, PIK-u sledi bankrot. Podsetimo da je usvajanje plana reorganizacije kombinata u poslednje četiri godine stečaja mnogo puta odlagano.

U strahu od bankrota i ostanka bez posla, predsednici sindikata u PIK-u „Bečej“, tri nedelje pre zakazanog ročišta poverilaca medijima su poslali pismo koji su uputili predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću. Sindikalisti Branislav Šekerović (Samostalni sindikat) i Aleksandar Pešić (Sindikat „Nezavisnost“) su svoje pismo naslovili: „Vapaj zaposlenih PIK-Bečej A.D. u stečaju za golom egzistencijom“.
U pismu se navodi da zaposleni u PIK-u – ima ih oko 1.400 – jedini spas vide u Vučiću, jer je on izjavio da će se „lično angažovati oko problema kombinata odnosno povoljnom rešenju za opstanak kompanije, i odlukom Vlade da se sačuva što više radnih mesta kao i značaja koji dajete poljoprivredi kao potencijalu Republike Srbije za razvoj. Takodje, potencirali ste da se razvoj Srbije vidi i u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji hrane. Vama je sigurno poznato da je PIK Bečej u stečaju već četvrtu godinu, da redovno i uspešno posluje, isplaćuje zarade zaposlenima izmiruje sve obaveze prema državi i javnim preduzećima, tako da ne uzima iz budžeta Srbije, ni jedan dinar, nego ga puni“.
Sindikalisti navode i da kombinat u republički budžet godišnje uplaćuje oko 420 miliona dinara, a javnim preduzećima oko 200 miliona, te da je ukupan godišnji promet dobara u firmi oko 10 milijardi dinara.
Sindikalisti u ime radnika traže sastanak sa Vučićem, jer se plaše bankrota, odnosno toga da će ostati bez posla.
Sindikalisti očekuju da Vlada Srbije zauzme stav u vezi PIK-a, to jest plana reorganizacije, jer je država, preko svojih ministarstava i javnih preduzeća jedan od poverilaca PIK-a. U pismu Vučiću sindikalne vođe kombinata navode: „Ročište za glasanje zakazano je za 30.03.2015. godine, a nemamo nikakvog saznanja da li će ministarstva i javna preduzeća glasati za njegovo usvajanje i pružiti šansu da se u narednih 15 godina reši problem, na način da ova kompanija ima svoj uspešan razvoj i zauzme položaj koji joj pripada. Radnici se boje najgoreg scenarija, a to je bankrot, jer će opet najveći teret podneti radnici, ostaće bez posla i osnovne egzistencije, a u opštini Bečej sigurno neće naći posao, jer je PIK Bečej žila kucavica opštine. Ni opština Bečej, ni država neće moći podneti teret socijalne katastrofe koji zadesi Bečej. Još jednom Vas molimo u ime svih zaposlenih, da hitno Vlada zauzme stav oko PIK Bečej, da nam se, ako ništa drugo omogući razgovor sa Vama gospodine Vučiću ili nas lično posetite, jer mi nismo blokirali Bečej i okolinu da bi neko obratio pažnju na nas, već smo vredno radili i očuvali resurse PIK-Bečej“.
Do 11. marta novinari Bečejskog mozaika nisu uspeli da saznaju da li je Vučić odgovorio sindikalistima, niti da li će ročište poverilaca u Privrednom sudu u Novom Sadu, koje je zakazano za 30. mart, i ovog puta biti otkazano. R.M.

Šta ste rekli?

Sredinom marta 2014. godine tadašnji ministar poljoprivrede Dragan Galmočić je, prilikom predizborne posete Bečeju, obećao da će država pomoći opstanak PIK-a „Bečej“ kako bi bila sačuvana proizvodnja i radna mesta. „Pokušaćemo da napravimo dogovor sa poveriocima i da pregovaramo sa strateškim partnerima“, rekao je Glamočić posle posete PIK-u, i dodao da neće biti dopušteno da radnici ostanu na cedilu i da taj kombinat prođe „onako kako su prošli neki drugi ranije, tokom privatizacije“. Glamočić je kazao da se Ministarstvo poljoprivede aktivno uključilo u rešavanje problema PIK-a na inicijativu tadašnjeg prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića. „Rešenje je praktično nađeno i ono će biti predočeno već nakon formiranja nove republičke vlade. Mi od prvog dana pričamo na ovu temu i upravo je privodimo kraju. Imamo rešenje za PIK ’Bečej’ bez obzira na to što je država manjinski poverilac. Najlakše je firmu gurnuti u bankrot, što bi mnogima i odgovaralo, ali mislim da PIK može da funkcioniše i da opstane i da ima spasa za PIK ’Bečej’“, rekao je ministar.
Najavljeno rešenje za spas kombinata nije predočeno do 11. marta 2015. godine.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković su u leto 2014. godine, prilikom posete opštini Bečej povodom 100 dana rada republičke vlasti, takođe izjavili da brinu o sudbini PIK-a.
Potom je, u avgustu 2014. godine Vučić nakon razgovora s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, izjavio da misli da je moguće naći rešenje za firme u restrukturiranju: „Mi smo izdvojili 40 od 156 preduzeća za koja su predstavnici sindikata mislili da je moguće pronaći rešenje, a svi bismo, da budem iskren, bili zadovoljni kada bi se ono našlo za deo“, rekao je Vučić, i istakao da su za državu prioritetna preduzeća koja su iz različitih sektora, građevinskog, metalskog, hemijskog, među kojima je PIK „Bečej“, ali i „Azotara”, PKB itd.
Poslednja informacija predstavnika vlasti o eventualnoj sudbini PIK-a „Bečej“ je iz novembra 2014. godine, kada je, prilikom otvaranja KWS-a u Bečeju predsednik opštine Vuk Radojević rekao Tanjugu da vlada i lokalna samouprava čine konkretne napore da podignu na noge kombinat.
On je upozorio da je to preduzeće „potencijalna socio-ekonomska bomba“, naglasivši da se svaka isplata, iako minimalnih zarada u PIK-u, oseti u opštini.
„PIK ’Bečej’ je žila kucavica cele opštine i bio je nosilac razvoja u dugom vremenskom periodu“, rekao je Radojević, dodajući da se nada da će saradnja sa KWS-om, koji se bavi proizvodnjom semena, doprineti da se kombinat ponovo postavi na noge.

Zastareo plan za spas?

Odmah nakon pokretanja stečajnog postupka nad PIK-om „Bečej“ u aprilu 2011. godine, pokrajinska vlada predlagala je plan za spas kombinata. Po tom planu, kako je rekao za RTV pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, „Institut za ratarstvo i povrtarstvo bi kroz saradnju sa republičkim Fondom za razvoj postao većinski vlasnik PIK-a, tako što bi se otkupili dugovi od najvećih poverilaca“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija