Predstavljena knjiga „Habzburška monarhija, 1618-1815“: Nismo na pravi način spremni da afirmišemo habzburško nasleđe

  16 mart 2015
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

U Narodnoj biblioteci u Bečeju nedavno je predstavljena knjiga Čarlsa Ingraoa „Habzburška monarhija, 1618-1815“. O knjizi koja je, kako je rečeno, „poslastica za istoričare i ljubitelje istorije“ govorili su publicista i novinar Dimitrije Boarov, istoričar Uglješa Belić i prevodilac Gojko Mišković.

Istoričar Uglješa Belić nije krio zadovoljstvo što je ova knjiga objavljena i na srpskom jeziku, jer, kako je rekao, poznat mu je problem sa kojim se suočavaju studenti istorije, ali i drugi zbog nedostatka literature koja obrađuje ovaj segment prošlosti.
„Knjiga Čarlsa Ingraoa jeste jedna faktografska istorija koja se najviše bavi političkom istorijom i svi zainteresovani, i profesionalci i laici, će u njoj moći da nađu bukvalno sve što ih zanima, a i mnogo više od toga. Ova knjiga otvara pitanje prošlosti habzburške monarhije na pravi način i verujem da u tom smislu treba ići dalje“, rekao je Belić i ukazao na potrebu da se po uzoru na istoriografije nekih drugih zemalja, napiše knjiga o istoriji Vojvodine. „Mi na srpskom jeziku još uvek nemamo sintezu, koju bi napisali naučnici sa naše teritorije. Mislim da to govori o tome da nismo još uvek na pravi način spremni da se suočimo i afirmišemo to habzburško nasleđe“, kazao je Belić i zahvalio se Gojku Miškoviću na prevodilačkom trudu i umeću ali i priređivanju monografije koje mu je omogućilo višegodišnje prijateljstvo sa profesorom Čarlsom Ingraom.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija