Tribina u Gimnaziji o nevidljivim spomenicima: Oko nas su, ali ih ne vidimo

  27 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon izložbe fotografija „MOnuMENTI – promenljivo lice sećanja“ autora Marka Šnajdera u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta, 20. aprila je u bečejskoj Gimnaziji priređena tribina pod nazivom „Monumenti (nevidljivi spomenici) ili kako sačuvati spomenike od zaborava“ koju su zajednički organizovali Forum Ziviler Friedensdienst (ZFD) iz Nemačke, Gradsko pozorište i Gimnazija.

Pred mnogobrojnom publikom, uglavnom gimnazijalaca, na tribini su govorili Milena Bogavac, rediteljka iz Beograda, Violeta Medić, profesorka sociologije iz bečejske Gimnazije, i Johanes Ruger, predstavnik nemačke organizacije Forum ZDF, dok je moderator tribune bio Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.
Konstatovano je da mnogi građani, pogotovo mladi ljudi u bečejskoj opštini ne znaju ko su ličnosti iz prošlosti našeg grada čiji spomenici postoje ili su postojali, pa su ukradeni ili uništeni ili ličnosti iz kulture čijih spomenika ni nema, a zaslužuju to. Spomenici kod nas su „nevidljivi spomenici“, jer su uglavnom tu pro forme, mnogi i ne znaju da ih ima, tu su da bi se skinula odgovornost, ali ih zapravo niko ne vidi i prolazimo pored njih svaki dan a ne primećujemo ih.
Kako je rekla Milena Bogavac, „spomenik nije samo komad bronze ili metala postavljen u neki prostor, svako od vas može u svom srcu da podigne neki spomenik, da razvije neku svoju kulturu, da razvije svoj identitet i neku vrstu kontinuiteta. Sami morate da pokušate da sami sa sobom kreirate neku vrstu kontinuiteta i povezivanja sa događajima iz prošlosti, počev od najbanalnijih stvari i otkrićete neke neverovatne stvari o sebi“.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija