Ministar Nikola Selaković: Ministarstvo pravde ne razrezuje porez advokatima

  03 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)


Ministar pravde Nikola Selaković istakao je danas da advokati ne mogu zloupotrebljavati monopol koji imaju na odbranu građana, kao i da sa Ministarstvom pravde tema ne može biti visina paušalnog poreza, jer Ministarstvo pravde ne razrezuje porez, a da povodom Zakona o javnim beležnicima treba sačekati odluku Ustavnog suda.

 

"Podneta su dva zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o javnim beležnicima i ja mislim da treba sačekati da se donese konačna odluka Ustavnog suda", rekao je Selaković novinarima u Sremskoj Kamenici, dodajući da kakva god odluka US bude ona se mora poštovati.

Selaković je istakao da se početkom rada javnih beležnika rešava problem koji je u prošlosti bio evidentan, a to je, kako je objasnio, da se moglo desiti da se jedan te isti stan proda četiri puta, a da ga na kraju niko ne koristi, jer je u izgradnji i da niko ne odgovara za to.

On je precizirao da ukoliko u ugovoru, koji sačini notar, ne bi bili navedeni svi podaci koji bi mogli eventualno naneti štetu nekom od potpisnika ugovora, tu štetu notar nadoknadio, dok su do sada advokati imali samo moralnu odgovornost.

Selaković je istakao i da Zakon o javnim beležnicima nije donela SNS već da je donet još pre tri godine i zapitao zašto se niko nije bunio prilikom njegovog donošenja nego tek sada kada je počeo da se primenjuje.
"Zakon o javnom beležništvu donet je 9. maja 2011. godine i od tada se niko nije bunio, a sada se blokira rad kada je doneta odluka o njegovoj primeni", rekao je ministar pravde.

Govoreći o povećanju poreza za advokate Selaković je zapitao novinare da li znaju koliko advokata, nakon najnovije odluke o oporezivanju, plaća porez veći za 200 odsto, a onda je sam odgovorio - njih 15, dodajući da 81 advokat plaća porez veći za 150 odsto što je, kako je rekao, samo manjina u odnosu na najveći broj advokata kojima taj porez nije toliko uvećan.
"Gde u zakonu stoji da advokat može da odbije odbranu po službenoj dužnosti ? Ne stoji nigde osim ako je lično povezan sa slučajem", istakao je Selaković komentarišući štrajk advokata.

On je kazao da je sistem u državi takav da je advokatima dao monopol na odbranu, jer građanin sam sebe ne može da brani, a ne može da ga brani ni pravnik, ni profesor prava, već isključicvo advokat i zato monopol sistema na odbranu ne sme da se zloupotrebljava.

Selaković je kazao i da je obustava rada advokata nezakonita, naglasivši da se država neće pobediti na taj način.

On je dodao da u Srbiji trenutno ima 93 javna beležnika, da je planirano da ih bude 371, ali da lično smatra da to nije
dovoljan broj.

Na konstataciju da pojedini građani kod notara treba da čekaju na red i po godinu dana Selaković je rekao da to nije tačno i pozvao novinare da mu dovedu tog notara koji je građaninu zakazao za godinu dana.
"Poslednja informacija od pre tri dana koju imam jeste da su najkasniji zakazani rokovi kod notara 8. oktobar i to se desilo u dve kancelarije u Beogradu, s tim što je jedan zakazan za taj datum na isključiv zahtev stranke", naglasio je Selaković.

Selaković je ponovio da su njegova vrata otvorena za advokate koji štrajkuju, ali je istakao da se zakoni nikako ne mogu menjati ucenama.

"Postoji procedura i jedan deo advokata je podneo zahtev za procenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu. Hajde da sačekamo postupanje Ustavnog suda po toj inicijativi. Ako kaže da su neke odredbe zakona neustavne, naravno da ćemo ići na izmenu", rekao je Selaković na B92 i istakao da advokati moraju da počnu da rade, jer štrajkom krše zakon.

On je dodao da će, ako bude potrebno, zajedno sa advokatima napisati urgenciju Ustavnom sudu, u kojoj će zamoliti da se te inicijative uzmu u hitno razmatranje.

Upitan da li bi podneo ostavku ukoliko bi štrajk advokata potrajao, Selaković je odgovorio da nikada ne bi prezao od toga "ukoliko bi napravio tako teške greške u delokrugu rada koji je isključivo u njegovoj nadležnosti".

Selaković je rekao i da će građanin moći da bira kome će se obratiti za pravne poslove - notaru ili sudu.
"Za pravnu sigurnost je najbolje da ide kod javnog beležnika, ali njegov je izbor da li će sam da napravi testament, ili će da ide u sud ili kod notara", rekao je Selaković.

On je, takođe, naveo da je za sve ugovore o prometu nekretnina čija je vrednost do 48 miliona dinara, odnosno 400.000 evra, jeftinije sačiniti javnobeležnički zapis, nego otići kod advokata da sastavi ugovor po advokatskoj tarifi, a onda i u sud da se overi.

Selaković je rekao da sistem javnih beležnika uvodi red u Srbiji koji, kako je ocenio, nekome ne odgovara.
On je dodao i da je spreman da razgovara sa advokatima o porezu, ali zajedno sa Ministarstvom finansija.

Selaković, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke, rekao je da s predsednikom SPS Ivicom Dačićem u vladi sarađuje vrlo korektno i da do sad nisu imali problema.

Selaković je, komentarišući izjavu funkcionera SNS Aleksandra Jovičića koji je rekao da je Dačić "okoreli kriminalac", naveo da to da li je neko kriminalac "ne utvrđuje ni poslanik ni partijski funkcioner, već tužilaštvo, sud ili policija".
"Ja u vladi sedim sa Ivicom Dačićem već tri godine za redom, sarađujemo vrlo korektno, nikad nismo imali problema, a da li je neko kriminalac ili ne to ne utvrđuje ni poslanik ni partijski funkciner, već tužilaštvo, sud i policija", rekao je Selaković.

Jovičić je nedavno, iznoseći lični stav, rekao da Srbiji nema napretka "dok su okoreli kriminalci Ivica Dačić i Branko Ružić u vladi".

Upitan ima li lične stavove u vezi sa koalicionim partnerima, Selaković je rekao da svoje lične stavove, dokle god zauzima funkciju ministra pravde, teško da može da iznosi.

 

Sremska Kamenica, 2.oktobar 2014. (Tanjug)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija