Predsednik Advokatske komore Vojvodine: Bahati ministar ujedinio advokaturu

  03 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić optužio je u petak ministra pravde Nikolu Selakovića da pokušava da "podržavi" advokaturu i da iznosi "grube neistine" na račun advokata.

"Arogantan i bahat odnos ministra u potpunosti je ujedinio advokaturu i nije zapamćeno na ovim prostorima da je ostvareno takvo jedinstvo medju advokatima", rekao je Sikimić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, namera Selakovića je da stavi advokaturu pod državnu kontrolu kroz stavljanje van snage Uputstva Advokatske komore Srbije za sprovođenje obustave rada, pozivajući se na član 57. Zakona o državnoj upravi.

"Ne postoji mogućnost da se na advokaturu primeni taj zakon, jer smo mi po članu 67. Ustava Srbije samostalna i nezavisna služba, a po Zakonu o advokaturi i samoregulirajuća. Dakle, bilo koji akt državne uprave je apsolutno neprimeren za odnos s advokaturom", istakao je Sikimić.

On je dodao da je "zaprepašćen" činjenicom da je Vlada Srbije postupila po zahtevu Ministarstva pravde i donela rešenje kojim je obustavila izvršenje Uputstva Advokatske komore Srbije.

"Naš je utisak da je ministar doveo u zabludu vladu, jer je to nešto što uopšte nije u nadležnosti vlade, niti vlada o tome uopšte treba da raspravlja. Na delu je pokušaj revizije Ustava od strane ministarstva", rekao je Sikimić.

On je odbacio i primedbe ministra Selakovića da su se advokati navodno kasno setili da protestuju protiv Zakona o javnom beležništvu, odnosno tek kada su notari počeli da rade.

Sikimić je rekao da je to "apsolutna neistina" jer je Advokatska komora Srbije imala čitav niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva pravde u vreme kada je Zakon o javnim beležnicima donošen, o čemu postoji i čitav niz pisanih dokumenata, u kojima je advokatura izrazila svoje stavove.

"Advokatura je, pored Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske, najstarija institucija na ovim prostorima", rekao je Srđan Sikimić.

Novi Sad, 3. oktobra 2014. (Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija