Četvrto Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2015“: Devet dana muzike u dvorcu

  11 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Četvrto Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2015“ svečano je otvoreno juče, 10. maja, u velikoj sali Gradskog pozorišta.

Otvaranju manifestacije su prisustvovali predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i profesor klavira Dragomir Bratić iz Šapca, inače direktor republičkog muzičkog takmičenja u Beogradu, koji su poželeli svim učesnicima dobar nastup, a organizatorima uspešnu realizaciju takmičenja. Bratić je istakao da je Muzička škola „Petar Konjović“, pa samim tim i Bečej, poznata po uspesima njenih učenika, ali i kao dobar organizator i domaćin. „Želim da pohvalim vaše takmičenje i poređenja radi da kažem da je republičko takmičenje svih muzičkih i baletskih škola Srbije imalo 848 takmičara u trinaest disciplina, odnosno instrumenata, a vi ovde za samo pet instrumenata imate 441 takmičara. Čestitam vam na tome. Pored toga, i kao profesor koji je dovodio decu na ovo takmičenje imam sjajno iskustvo, a i za decu mnogo znači okruženje i ambijent dvorca u kojem ona stvaraju muziku i sve to daje jedan ugođaj“, rekao je Bratić i poželo organizatorima da Međunarodno takmičenje „Fantast“ još dugo traje.


Na svečanom koncertu nastupili su gosti iz Rume, Novog Sada, Beograda i Kolašina koji su svojim nadahnutim muziciranjem na tamburi, violini, gitari, harmonici i klaviru uveli, doduše malobrojnu publiku, u svet muzičke čarolije i mašte, koja četvrti put u maju nastaje u okrilju dvorca Bogdana Dunđerskog, a na repertoaru su bila dela Baha, Čajkovskog, Cigankova, Bacinija, Lista.
Tokom narednih devet dana festivala u dvorcu Fantast predstaviće se 441 takmičar iz 52 grada Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Mađarske, a prvi nastupaju učenici koji će svirati klasične kompozicije na klaviru 11,12. i 13. maja, zatim 14. maja nastupaju takmičari koji sviraju tamburu, 15. maja se predstavljaju takmičari koji sviraju harmoniku, a 16. maja kandidati koji sviraju gitaru, dok će tri dana, od 17. do 19. maja, biti rezervisana za učesnike koji sviraju violinu. Koncerti u svečanoj sali dvorca Fantast će trajati svakoga dana od jutarnjih do večernjih časova, a vrata su otvorena za sve zainteresovane ljubitelje klasične muzike.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija