Odluka vlade Srbije: Predlog zakona o udžbenicima povučen iz procedure

  12 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije, na predlog Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povukla je danas iz skupštinske procedure Predlog zakona o udžbenicima, zbog brojnih pritisaka i nesuglasica vezanih za rešenja u tom budućem propisu, zbog čega je Ministarstvo, između ostalog, moralo da podnese i krivičnu prijavu.

Tokom pripreme predloga zakona, Ministarstvu je upućen dokument Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije sa potpisima više autora udžbenika za koje u Ministarstvu sumnjaju da su falsifikovani, saopštilo je resorno ministarstvo.
"Zbog toga je Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu i očekujemo da će u skorije vreme taj slučaj biti rasvetljen", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su pritisci na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, usled velikih promena koje se uvode u oblasti obrazovanja toliko eskalirali, da je prošle nedelje, u četvrtak, 7. maja, fizički napadnut pomoćnik ministra dr Milovan Šuvakov koji je brutalno pretučen metalnom šipkom.
U takvoj atmosferi, Ministarstvo je donelo odluku da privremeno povuče Predlog zakona o udžbenicima iz procedure dok se ne rasvetle ova dva događaja koja bi, potencijalno, mogla da utiču na brojne odluke vezane za uređenje oblasti izdavanja udžbenika.
Zakon treba da donose velike izmene u oblasti dostupnosti, kvaliteta, cene, upotrebe i, ponajviše - izdavanja udžbenika, u korist učenika i građana Srbije.
Radi se o, kako se navodi, velikom tržištu na kome posluje oko 80 izdavača, a s druge strane, i velikim manjkavostima vezanim za dostupnost i kvalitet udžbenika, kao i više nego vidljivoj korupciji.

Beograd, 12. maj 2015. (Tanjug)

 

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija