„Noć muzeja“ u Spomen kući Tanovih: Predavanja o hrani i vinu

  18 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Manifestacija „Noć muzeja“ obeležena je u Srbiji po dvanaesti put u okviru koje su 16. maja brojni muzeji i ustanove kulture u otvorile vrata posetiocima od 17 časova do jedan sat posle ponoći nudeći im raznovrsne programe i sadržaje sa ciljem popularizacije muzeja i kulturne baštine.

„Noć muzeja“ pod sloganom „Otvori oči u noći“ obeležena je i u Bečeju, ali za razliku od prethodnih godina kada je ova manifestacija organizovana u Gradskom muzeju, ove godine tu ulogu je imala Spomen kuća braće Tan koja svojim sadržajima spaja nauku, umetnost i zabavu.
Pored stalne postavke – interaktivni naučni park koji je odnedavno obogaćen još sa nekoliko interaktivnih igračaka-eksponata, izložbe panoa „Matematika i priroda“, izložbe reprodukcija dela Mora Tana, spomen sobe Mora i Karolja Tana i nove izložbe stare apotekarske opreme – u „Noći muzeja“ za posetioce je priređen program „Kultura vina i gastronomije“.
O gastronomiji je govorio Čaba Paško iz Subotice, koji je uz asistenciju nekoliko posetilaca pripremao ragu supu po tradicionalnom receptu karakterističnom za jedan deo Mađarske. Dok se u lepo uređenom dvorištu supa krčkala u velikom kotliću i širila opojan miris, posetioci su imali priliku da poslušaju predavanje i demonstraciju vina Roberta Čevarija iz Temerina, a nakon toga usledila je i degustacija supe i vina.
Prema proceni organizatora, manifestaciji „Noć muzeja“ koja je trajala do jedan sat posle ponoći, prisustvovalo je više od tri stotine građana.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija