PIK „Bečej“ posle rešenja o bankrotu: Prodaja PIK-a krajem godine?

  26 jun 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon četiri godine trajanja stečajnog postupka, u Privrednom sudu u Novom Sadu u prvoj polovini maja meseca ove godine doneto je rešenje o bankrotu PIK-a „Bečej“ A.D, jer više od 2.000 poverilaca nisu prihvatili nekoliko puta prerađen plan reorganizacije kombinata.

Stečajni upravnik PIK-a „Bečej“ Pavel Severinji je krajem maja objavio dva poziva za dostavljanje ponuda za uslugu procene vrednosti pravnog lica na čijoj imovini postoje razlučna prava za potrebe utvrđivanja procene vrednosti u postupku prodaje i za davanje ponuda za odabir najboljeg ponuđača metodom neposredne pogodbe.
U pozivima je navedeno da PIK „Bečej“ A.D. u stečaju sprovodi postupak odabira najboljeg ponuđača metodom neposredne pogodbe za pružanje usluga procene likvidacione vrednosti imovine i procene vrednosti pravnog lica, na dan 31.05.2015. godine, te da je svrha procene da se na osnovu procene likvidacione vrednosti imovine i procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica, utvrdi strategija prodaje u cilju ostvarenja najveće prodajne vrednosti i maksimalnog namirenja poverilaca.
Rok za prijavu zainteresovanih ponuđača bio je 12. jun, a odluka o izboru ponuđača trebala je biti doneta do 20. juna.
Prema informacijama novinara Bečejskog mozaika od 23. juna, ponuđač je već izabran i ima oko 45 dana da napravi procenu. Potom treba da zaseda odbor poverilaca PIK-a „Bečej“ kako bi se donela odluka o tome da li će kombinat biti ponuđen na prodaju u celini ili u delovima.
Prodaja PIK-a bi mogla da se oglasi, prema proceni predstavnika kombinata, u septembru ili u oktobru mesecu ove godine.
Ukoliko bi se ovi rokovi poštovali, do Nove godine bi bilo jasno ko će biti novi vlasnik PIK-a „Bečej“, ako bi se imovina prodala u celosti, ili ko će biti novi vlasnici rasparčanih delova nekadašnjeg giganta, ukoliko bi se imovina prodavala u delovima. Tada će biti jasnije i to u kojoj meri će poverioci kombinata biti isplaćeni, podsetimo da su najveći poverioci banke.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija