Sedma sportska manifestacija osoba sa invaliditetom: „Večita borba onih koji imaju problem i onih koji misle da su imuni na takve probleme“

  01 jul 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečej je u petak (26. jun) bio domaćin tradicionalne sportske manifestacije „Kup Bečeja 2015“ namenjene osobama sa invaliditetom, koju je sedmi put zaredom organizovalo Društvo za afirmaciju osoba sa invaliditetom opštine Bečej „Feniks plus“ u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Manifestacija je organizovana na gradskom trgu gde se okupilo oko stotinu učesnika iz dvadesetak udruženja osoba sa invaliditetom članica Saveza amputiraca Srbije, a oko pedeset takmičara se nadmetalo u četiri discipline - u pikadu, bacanju viseće kugle, pločica i u trci sa mehaničkim kolicima za osobe sa invaliditetom.
„Ova manifestacija se održava sa ciljem da skrene pažnju na osobe sa invaliditetom, na njihovo postojanje i na probleme sa kojima se suočavaju, ali i da ih podstakne na druženje van kuće i zatvorenog prostora, da ih afirmiše i uključi u društvene tokove“, rekao je Stevan Markov, predsednik udurženja „Feniks plus“ koji je izrazio zadovoljstvo odzivom učesnika i gostiju i time što je Bečej zadržao organizaciju ove tradicionalne sportske manifestacije.
Glavni sudija Julijana Moldvai je istakla da je Bečej poznat po organizovanju ove sportske manifestacije, ali da se slične manifestacije namenjene osobama sa invaliditetom organizuju i u drugim opštinama. „Za ovakve manifestacije postoji velika zainteresovanost učesnika, ne izostaje ni podrška građana, jedino što, kao i u ostalim oblastima, država je ta koja ima manje razumevanja i onda treba biti uporan i truditi se da objasnimo, da možda ‘sutra’ svi možemo biti osobe sa invaliditetom, jer svakome se može desiti da se povredi, da slomi nogu i onda smo u problemu kad, recimo, treba otići negde uz stepenice ili ući u sudnicu i slično. Trebalo bi razmišljati i iz tog ugla. Osobe sa invaliditetom i ovakva udruženja neprestano vode borbu i neprestano moraju ljudima – koji nemaju, ili misle da nemaju problem ili da ga nikada neće imati i ne razmišljaju na tu temu – da objašnjavaju da se nikada ne zna kada će, kome i kakav vid pomoći biti potreban, pogotovo da objasnimo ljudima od kojih zavisi neko finansiranje – jer novac je uvek problem – šta znači biti osoba sa invaliditetom, šta znači problem da neko uđe u pozorište, u bioskop, u prodavnicu, u opštinu. Negde ni u bolnicama ne može da se koristi lift zato što je politika bolnice takva, i onda osoba u kolicima ne može nekada čak ni u bolnicu da uđe. To je večita borba onih koji imaju problem i onih koji misle da su imuni na takve probleme, zbog toga su ovakve manifestacije dobrodošle da se vidi da i ljudi sa invaliditetom rade, da mogu biti i sportisti i kreativni i korisni svojoj zajednici“, rekla je za Bečejski mozaik Moldvai.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija