Svetsko prvenstvo u plivanju: Bečejci u Kazanju

  17 avgust 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na 16. Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima održanom u organizaciji Svetske federacije vodenih sportova (FINA) od 24. jula do 9. avgusta u Kazanju u Rusiji i Bečej je imao svoje predstavnike.

Reprezentativac Srbije u plivanju Čaba Silađi zauzeo je osmo mesto u finalu trke na 50 metara prsnim stilom. Silađi je deonicu od 50 metara preplivao za 27 sekundi i 45 stotinki, čime je potvrdio kvalitet i olimpijsku normu koju je ispunio u aprilu mesecu u Ajndhovenu na međunarodnom mitingu, kada je podelio prvo mesto sa Južnoafrikancem Kamerunom Van de Burgom ostvarivši rezultat 27,17 sekundi, što je za osam stotih delova slabije od rekorda Srbije čiji je on vlasnik, a potvrdio je i na 28. Univerzijadi održanoj u Južnoj Koreji od 4. do 10. jula, kada je osvojio zlato u disciplini 50 metara prsno u vremenu 27,34. Pored toga bečejski plivač je na Svetskom prvenstvu u Rusiji nastupio i na 100 metara prsno, ali nije uspeo da se plasira u finale pošto je zauzeo 16. mesto u polufinalu u vremenu od jednog minuta i 35 stotinke.

- Zadovoljan sam nastupom u Kazanju jer je to bilo moje prvo finale, odnosno polufinale na Svetskom prvenstvu. Žao mi je što nisam uspeo da ponovim vreme iz Ajndhovena, jer bi onda i plasman bio bolji. Međutim, važno je da sam zadržao kontinuitet dobrih rezultata na velikim takmičenjima i potvrdio normu za Olimpijadu u Riju.

 

 

Drugi Bečejac koji je nastupao u Kazanju je Tamaš Farkaš. On je u plivanju na otvorenim vodama, u trci na 5 km u konkurenciji 70 plivača iz 43 države zauzeo 30. mesto sa odličnim rezultatom 55:38,6, odnosno sa zaostatkom od 20 sekundi iza pobednika čime je pokazao da s pravom gaji ambicije da će izboriti status u elitnoj konkurenciji i ostvariti normu za učešće na Olimpijskim igrama 2016. u Brazilu. Pored toga, osamnaestogodišnji Bečejac je nastupio i u trci na 10 km i završio je na 57. mestu. U neverovatnoj trci, koja je ujedno bila i kvalifikaciona za Olimpijske igre (prvih 10 plivača po plasmanu su se kvalifikovali za OI 2016) i koja je od samog starta bila izuzetno brza, Tamaš je 10 km isplivao za 1:58,22.

- Prvi put sam imao priliku da se takmičim sa plivačima iz svetskog vrha. Pored toga, ja sam svega četiri-pet puta plivao na ovim distancama. Bolje je bilo na 5 km jer je lakše proceniti kako da rasporedim snagu. Na 10 km je za tako nešto potrebno iskustvo. Nadam se da ću do kvalifikacionog turnira u Portugalu naredne godine uspeti da neke stvari poboljšam. Biće vrlo teško, ali daću sve od sebe kako bih ispunio olimpijsku normu jer učešće na olimpijadi je cilj svakog sportiste.
Naredno veliko takmičenje na kojem će nastupiti Tamaš Farkaš su Mediteranske igre koje će se održati u Peskari u Italiji krajem avgusta meseca gde će učestvovati u trci na 5.000 metara.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija