Zamena brojila kroz javno - privatno partnerstvo

  27 avgust 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Konzorcijum srpskih proizvođača brojila za struju ocenio je danas da bi stara brojila u Srbiji mogla da se zamene novim sa daljinskim očitavanjem kroz javno-privatno partnerstvo, bez potrebe zaduživanja Elektroprivrede Srbije (EPS).

Direktor članice konzorcijuma, kompanije Enel, Dragan Vasiljević rekao je na konferenciji za novinare da bi, na osnovu cena koje je odredila Agencija za energetiku (AERS), za firme bilo isplativo da kroz partnerstvo finansiraju zamenu brojila novim, instaliraju ih, održavaju, očitavaju i dostavljaju podatke.

"To bi donelo posao domaćim firmama i otvorilo nova radna mesta", rekao je Vasiljević.

On je kazao je Agencija za energetiku odredila mesečnu cenu od 20 dinara za očitavanje i 500 dinara za održavanje brojila, a u Srbiji ima više od tri miliona brojila. Prema toj računici, godišnji prihod od tih naknada je veći od 150 miliona evra.
Vasiljević je rekao i da postoje problemi u okončanju javnih nabavki brojila za struju zbog tri kompanije, koje sa svojim povezanim firmama upućivanjem niza žalbi Komisiji za zaštitu prava ponuđača opstruiraju te postupke.

Na konferenciji je rečeno i da je na tenderu EPS za nabavku sistema i opreme za daljinsko očitavanje i 250.000 brojila pobedila kompanija Atos, povezana sa francuskim Šnajder elektrikom, a vrednost nabavke je 26,7 miliona evra. Ta nabava se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Konzorcijum srpskih proizvođača brojila električne energije saopštio je da je završio isporuku 30.000 brojila za EPS, vrednu oko dva miliona evra, što je najveća nabavka brojila koju je EPS realizovao novcem iz domaćih izvora u poslednjih deceniju i po.
Pored kompanije Enel, u konzorcijumu su i Jugotrejd, Citi i VF EMT. Te kompanije se bave proizvodnjom brojila više od 20 godina, zapošljavaju 110 radnika i u poslednje tri godine su imale prihod od 10 miliona evra.

Beograd, 27. avgust 2015. (Beta)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija