U novembru poziv za prodaju bankrotiranog PIK „Bečej“: Kombinat će biti ponuđen na prodaju u celini

  16 oktobar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najvažnija odluka sa poslednjeg sastanka Odbora poverilaca PIK „Bečej“ održanog 7. oktobra je da će se kombinat prodati u celosti kao pravno lice i da neće biti rasparčavanja.

Takođe, usvojena je i nova procena vrednosti kapitala koja iznosi 87 miliona evra, piše u saopštenju koje je iz opštine Bečej upućeno medijima. Navodi se da je sastankom Odbora poverilaca predsedavao pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Nenad Katanić, a osim poverilaca bili su prisutni i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine mr Vukom Radojevićem. Radojević je rekao da do kraja godine očekuje raspisivanje javnog nadmetanja za prodaju celokupnog kombinata.
Iz PIK „Bečej“ je potvrđena ta informacija i rečeno je da poziv za prodaju kombinata u celini trebao bi da bude objavljen u novembru mesecu. Rok za prijavu eventualno zainteresovanih kupaca biće mesec dana, te do kraja godine bi trebalo da se zna ko će biti novi vlasnik bečejskog poljoprivrednog kombinata.
Podsetimo da je 8. maja ove godine postalo pravosnažno rešenje Privrednog suda u Novom Sadu od 30. aprila o bankrotu PIK-a „Bečej“ koji je bio u stečaju od aprila 2011. godine.
U dokumentu „PIK Bečej a.d. u stečaju – Analiza indikativnog raspona tržišne vrednosti 100% kapitala i imovine“ od 13. januara 2015. godine, koji je za potrebe PIK „Bečej“ izradilo privredno društvo „Pricewaterhouse Coopers Consulting“ d.o.o. (PwC) navodi se da je – „uzimajući u obzir dostupne podatke, izvršene analize i primenjenu metodologiju procene, indikativni raspon tržišne vrednosti 100% kapitala i imovine PIK Bečej a.d. u stečaju na dan 30. septembar 2014. godine“ – knjigovodstvena vrednost ukupne imovine PIK-a 71.334.000 evra, a tržišna vrednost je procenjena u rasponu od 82.202.000 evra do 101.779.000 evra. Knjigovodstvena vrednost ukupnih obaveza PIK-a je 57.017.000 evra, a tržišna vrednost ukupnih obaveza je procenjena na 68.223.000 evra.
O tome ko bi mogao da kupi bankrotirani kombinat, govorilo se u maju mesecu, kada su novinari raspolagali informacijama da firma „Animiks“ iz Danske, ali i konzorcijum koji čine i firma „Akston“, kao i Investicioni fond za zemlje u razvoju planira da uloži 130 miliona evra u razvoj PIK-a. To je tada za emisiju „Agromozaik“ izjavio direktor „Animiksa“ Soren Jensen: „U prvom trenutku interes nam je bio da zaradimo pare. Međutim, kako je vreme prolazilo i kako sam se upoznavao sa situacijom tokom više dolazaka, interes je prerastao u želju da investiramo i otvorimo nova radna mesta. Iza ove želje ne stoji samo ’Animiks’, već konzorcijum koji čine i firma ’Akston’, kao i Investicioni fond za zemlje u razvoju. Spremni smo da u narednih pet godina uložimo 130 miliona evra u razvoj PIK ’Bečej’“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija