Promocija knjige „Gazde i sluge“: „Ono što mislimo – to i postajemo“

  13 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci u Bečeju 6. novembra gostovao je istoričar i publicista Dejan Nikolić, koji je pre nekoliko godina, kako je rekao, „u ovom hramu knjige“ održao predavanje po svojoj knjizi „Srpske kraljice i carice“, a ovoga puta pred bečejskom publiko promovisao je svoje delo „Gazde i sluge“.

Reč je o romanu koji ima istorijsku potku i obuhvata dvadesete i tridesete godine 20. veka, ali primarno mesto u njemu ima čovek i porodica i zasniva se na istinitim događajima.
„Ovaj roman na neki način pokazuje istorijske ličnosti i povezuje ih sa nama nepoznatim likovima. Pominje se kralj Aleksandar i kraljica Marija, Branislav Nušić, ali i čuveni glumac, čiča Ilija Stanojević, koji je inače bio i reditelj i glumac u prvom filmu koji je snimljen u Kraljevini Srbiji, a film se zove ’Karađorđe’. On je sjajan lik koga sam na neki način otrgao od zaborava, a to mi je i bila namera, da pojedine ličnosti otrgnem od zaborava i da ih pokažem u jednom sasvim drugačijem svetlu“, rekao je Nikolić.
On je naveo da ideju da napiše ovakvo književno delo nosi u sebi već petnaestak godina ali da se u pisanje romana, koje je za njega, kako je rekao, bilo izazov, upustio tek kada je sazreo i kao istoričar i kao književnik, te da knjiga predstavlja rezultat velikog istraživanja i proučavanja narodnih verovanja, tradicije, religijskih obreda, pa čak i psiholoških i psihičkih poremećaja „jer nisam želeo da roman ostane na bilo koji način obeležen da nešto nije tako, da nešto ne treba da bude tako i da ne može da bude tako“.
„Ovaj roman je na neki način moj almanah mladim generacijama, ali ne samo njima, nego svim ljudima koji žele da uče, jer pametan čovek uči na tuđim greškama, uči iz knjiga, uči slušajući druge, posmatrajući svet oko sebe. Oni koji to ne rade, suočavaju se sa mnogim nedoumicama i problemima ne shvatajući da mnogo puta rešenje stoji ispred njih, a oni nisu pružili ruku, niti su okrenuli glavu prema tom pravcu“, istakao je autor.
Izdvajajući nekoliko, po njemu najzanimljivijih odlomaka iz romana, svoje veoma interesantno izlaganje istoričar i publicista Dejan Nikolić je zaključio rečima: „Knjiga ’Gazde i sluge’ je priča o borbi za očuvanje i spas porodice koja je osnovna ćelija svakog društva, jer kakve su nam porodice takvi smo mi, takvo nam je društvo. Ako su nam porodice jake i ako su deca naučena da žive kvalitetno i da znaju šta je dobro, a šta je zlo, uradili smo mnogo. Borba nijedne porodice nije ista, svako bije svoju bitku, a oni koji uspevaju – misle. Oni koji nikada ne uspeju, nisu se snašli i nisu dovoljno pogledali oko sebe. Nisu uočili znak koji im ukazuje na put ka svojoj šansi. Jer, ono što mislimo – to i postajemo“.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija