NIS sprovodi 3D seizmička istraživanja: U Bečeju se traže nove rezerve gasa i nafte

  01 decembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Specifična oprema – žuti uređaji– ispred kuća i objekata u Bečeju u poslednjih desetak dana izazvali su zbunjenost i znatiželju građana. U želji da informiše građane o tome čemu služe ti uređaji, novinar Bečejskog mozaika uputio je pitanje NIS-u. Press služba NIS-a je saopštila da ova kompanija obavlja geofizička istraživanja u Vojvodini, na području Bečeja Zrenjanina, Novog Bečeja, Temerina i Žablja.

Geofizička istraživanja na teritoriji opštine Bečej izvode se na prostoru između mesta Bečej i Bačko Gradište. Završetak istraživanja se očekuje do 3. decembra. Na prostoru Bečeja, Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo i Mesne zajednice Radičević ispitivanja će se obavljati od 10. decembra 2015. do 15. februara 2016. godine.
Radove izvode seizmički servisi NIS-a a, kako je saopštila press služba, kompanija poseduje neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa, te da se u toku izvođenja radova predstavnici NIS-a se maksimalno trude da ne remete svakodnevni život i rad građana.
„3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Za istraživanja se koristi uređaji sa savremenom, wireles (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Nakon geofizičkih istraživanja sledi obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa“, saopštila je press služba NIS-a.
U mesnim zajednicama na čijoj teritoriji se obavljaju ispitivanja otvoreni su informativni punktovi, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. Tu građani mogu da se dodatno informišu, da dostave sugestije ili eventualne primedbe.
Podsetimo, 2D i 3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj tih ispitivanja je da se sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija