Nejasni računi za struju: Bez potrošnje 652 dinara

  01 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bilo bi logično da, ukoliko ne potrošite nijedan kilovat struje u toku meseca, ne platite ništa. To ipak nije tako.

Ukoliko je vaša mesečna potrošnja bila 0 kilovata, mesečni račun će vam biti 502 dinara, i još 150 dinara za javni medijski servis (pretplata za RTS), te ukupno treba da platite 652 dinara, a ni sijalicu niste uključili. U tih 652 dinara je osim pretplate za RTS još i ovo: najpre za obračunsku snagu (kW) plaćate ako niste potrošili ni kilovat 263 dinara, a za troškove javnog snabdevača (to je Elektroprivreda) još 125 dinara, to je ukupno 389 dinara. Na taj iznos treba da platite akcizu (stopa je 7,5 odsto), u ovom slučaju 29 dinara i PDV od 20 odsto u iznosu od 83 dinara, te zasad treba da platite 502 dinara i još 150, kao taksu za javni medijski servis, gledali vi ili ne RTS ili RTV, svejedno.
Na računu je osim takse za RTS – jer zašto bi neko plaćao nešto što ne gleda – najspornija stavka „trošak javnog snabdevača“ od 125 dinara mesečno. To je za EPS prihod od 3,5 miliona evra mesečno, to jest 42 miliona evra godišnje, a građani ne znaju šta plaćaju. Nacionalna organizacija potrošača Srbije pitala je EPS, šta se krije iza troška javnog snabdevača, a prema izjavi Nikice Jovanovića za N1 iz te organizacije, dobijen je odgovor da „između ostalog, u ovaj trošak spada zaključivanje ugovora, obračuna, štampanje i slanje računa. Mi tražimo da se procentualno izrazi, obrazloži i javno objavi podatak šta ide na štampanje i izdavanje računa. Svakako da Zakonom o zaštiti potrošača ovakvi troškovi ne bi trebalo da se tarifiraju i naplaćuju krajnim potrošačima“.
N1 je objavio i da u Elektorprivredi Srbije tvrde da je sve u skladu sa Zakonom o energetici i da se „trošak javnog snabdevača“ na računima građana nalazi od 2013. godine, a decenijama unazad se vodio kao „naknada za merno mesto“. „Za obračun i naplatu utrošene električne energije za kupce na garantovanom (javnom) snabdevanju Agencija za energetiku je donela Metodologiju za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje. Trošak javnog snabdevača je naknada za tarifni element mesto isporuke, koje podrazumeva osnovne troškove koje odobrava Agencija za energetiku. EPS se striktno pridržаvа Меtоdоlоgiје“, piše u saopštenju EPS-a.
U Agenciji za energetiku za N1 su rekli da spornu stavku čine brojne komponente, od nabavke struje, do troškova poslovanja: „To, dakle, nije neki dodatni trošak na računu potrošača, a ako on ne bi bio izdvojen, povećao bi se neki drugi tarifni element (snaga ili energija), a ukupni račun se ne bi smanjio. Ovaj trošak ne zavisi od utrošene energije, predstavlja fiksnu komponentu u računu potrošača“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija