Srbijagas ponovo blokirao račune Toplane: Nova blokada preti opstanku firme

  01 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom 17. marta ponovo je blokiran račun JP Toplana Bečej na 52 miliona dinara zbog duga ovog javnog preduzeća prema JP Srbijagas. Novonastale okolnosti, koje mogu uticati na to da dođe i do gašenja ovog javnog preduzeća su iznenadile rukovodstvo bečejske Toplane jer je očekivao da će biti prihvaćen predlog reprograma duga izrađen tokom februara meseca sa kojim je upoznato Ministarstvo rudarstva i energetike koje je na taj predlog dalo pozitivno mišljenje.

Povodom toga je izdato saopštenje za javnost potpisano od predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića, predsednika Skupštine opštine Nenada Tomaševića i direktora JP Toplana Dejana Vukovića u kojem se kaže: „Ovakvim postupkom smo zatečeni jer je tokom februara meseca iz Ministarstva rudarstva i energetike dato pozitivno mišljenje na predlog reprograma duga JP Toplana u iznosu od 180 miliona dinara upućenog JP Srbijagas. Naime, Vlada Republike Srbije zaključkom od 6. avgusta 2015. godine ’o prihvatanju Izmene osnovne poslovne konsolidacije energetskih subjekata koji proizvode toplotnu energiju preporučila je JP Srbijagas, između ostalog, da svim toplanama za dugove za utrošeni prirodni gas dogovori reprogram dugovanja kroz mesečne rate, u vremenskom periodu koji bi bio usklađen sa planiranim prilivom iz gotovinskog toka toplana, odnosno raspoloživim delom prihoda iz redovnog poslovanja toplana i koji ne bi ugrozio tekuću likvidnost i redovno servisiranje tekućih obaveza toplana’. Rukovodstvo JP Toplana Bečej je u skladu sa zaključkom Vlade i sačinilo predlog reprograma duga, tako da su novonastale okolnosti i blokada od 52 miliona, što je gotovo trećina ukupnih prihoda, potpuno neočekivane i ugrožavaju aktivnosti bečejske Toplane u narednom periodu i opasno prete opstanku ovog javnog preduzeća. Ovim neprimerenim postupkom ugrožena je isporuka toplotne energije našim građanima, ugrožene su pripreme sistema za novu grejnu sezonu kao i realizacija planiranih projekata za korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru kojih se stiglo nadomak izgradnje postrojenja za korišćenje geotermalne energije u partnerstvu sa nemačkom razvojnom bankom KfW i biomase kojim bi se dobile velike uštede u poslovanju Toplane i jeftinije grejanje domaćinstava u Bečeju i opasno prete opstanku ovog javnog preduzeća. Iznenađenje je tim veće kada se, prema našim saznanjima, ima u vidu da je od brojnih toplana koje imaju dugovanja prema JP Srbijagasu, bečejska Toplana jedina u Srbiji kojoj je blokiran račun. Nadamo se da ovakav postupak nema političke konotacije i očekujemo da će se vrlo brzo naći rešenje kako bi bio prihvaćen reprogram duga, što bi omogućilo dalji rad JP Toplana Bečej i ne bi stvaralo štetu našim korisnicima i građanima Bečeja“, navodi se u saopštenju.
Prema informacijama dobijenim iz JP Toplana Bečej u sredu, u vreme zaključenja ovog broja Bečejskog mozaika, nema promene u vezi blokade računa.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija