DTD mulj iz kanala odlaže u šumicu kod fudbalskog stadiona: Građani se plaše zaraze

  14 jun 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Preduzeće DTD „Srednja Bačka“ je početkom juna započelo izmuljavanje atmosferskih kanala kod Donjeg parka i fudbalskog stadiona. DTD mulj iz kanala odlaže u šumicu u blizini pomoćnog fudbalskog terena u prethodno iskopane bazene uz pomoć teške mehanizacije, što navodi na zaključak da će ovakvo deponovanje biti praksa u narednom periodu. Problem je u tome da u atmosferski kanal nesavesni građani, koji su se nelegalno priključili na atmosfersku kanalizaciju, ispuštaju i fekalnu kanalizaciju. Pretpostavlja se da u mulju iz atmosferskih kanala ima i fekalija, te je moguće širenje zaraze.

Građani dela grada u kom se obavlja ovaj posao, veoma su uznemireni i s razlogom se plaše od širenja zaraze.
Redakcija Bečejskog mozaika uputila je niz pitanja Opštinskoj upravi u vezi sa izmuljavanjem kanala i odlaganjem mulja u želji da informiše građane o tome da li komunalna inspekcija lokalne samouprave kontroliše odlaganje mulja iz kanala s obzirom na to da u mulju verovatno ima i fekalija, da li je dozvolila DTD-u da mulj odlaže u šumicu kod pomoćnog fudbalskog terena, zbog čega je to dopustila, ko će biti odgovoran i sankcionisan ukoliko dođe do zaraze i ko će obeštetiti građane u tom slučaju.
U pisanom odgovoru načelnika Opštinske uprave upućenom redakciji navodi se da je 31. maja komunalna inspekcija obaveštena o tome da firma DTD VDP „Srednja Bačka“, po ugovoru sa JP Vode Vojvodine 3. juna počinje posao izmuljavanja kanala za prijem atmosferske otpadne vode.
U sklopu ugovorenih radova predviđeno je odvoženje izmuljenog materijala u pripremljeno mesto za deponovanje u šumici iza gradskog fudbalskog stadiona. Komunalna inspekcija je 5. juna izašla na teren i zapisnički konstatovala da se radovi na izmuljavanju kanala odvijaju shodno dostavljanom obaveštenju, navodi se u odgovoru na pitanja novinara Bečejskog mozaika, kome je obećano da će Opštinska uprava pokušati da dobije odgovore od nadležnih i na pitanja o tome da li ima fekalnog mulja u mulju koji se odlaže u šumicu i da li će za to neko biti sankcionisan.
Inače, nešto manje od deset godina odbornici lokalnog parlamenta proglasili su opštinu Bečej ekološkim gradom.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija