Stigli su rezultati analize vode u Bačkom Petrovom Selu: Voda nije za piće

  08 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Meštanima Bačkog Petrovog Sela je 25. februara na zboru građana u Domu kulture saopšteno da su rezultati analize vode sa bunara u selu pokazali da voda ni sa jednog bunara ne odgovara normama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, odnosno da nije za piće.

Uzorci su istovremeno uzeti sa svih devet bunara (većina je sa tzv. žutom vodom) 13. februara, a analize je uradio Institut za javno zdravlje u Novom Sadu.
Direktor Javnog preduzeća Vodokanal Slobodan Mitrović je rekao da rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja pokazuju da voda ni u jednom bunaru nije odgovarajućeg kvaliteta, međutim, uzorci sa dva bunara pokazali su bolje rezultate od ostalih. „Bakteriološke analize vode na bunarima 9 i 4 pokazuju da je voda sa njih dobra za piće, međutim, ima loša fizičko-hemijska svojstva. Najbolji bunar je bunar broj 9, to je vodna zajednica u ulici Rečo Janoša 44a, gde je neophodno da se izvrši filtracija da bi se dobila voda za piće. Mi smo na zboru građana rekli da će se taj bunar i vodna zajednica 9 kompletno izdvojiti iz sadašnjeg sistema vodosnabdevanja sistemom ventila i da će se na njoj ugraditi filter stanica koja će raditi prečišćavanje vode kako bi se dobio kvalitet vode za piće. Taj posao planiramo da uradimo u toku ove godine. Ostali bunari se neće ove godine raditi, jer nemamo toliko novca, ali se voda sa njih može i dalje koristiti za sanitarne potrebe“, rekao je Mitrović.

Za sada bez samodoprinosa

Predsednik Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo Jožef Feldeši je rekao da za sada u selu neće biti uvođenja samodoprinosa, jer većina meštana nije prihvatila tu ideju. Izjašnjavanje građana o uvođenju samodoprinosa odloženo je za jesen ili za proleće iduće godine.

Zboru građana su pored žitelja sela, predstavnika Mesne zajednice i direktora Vodokanala prisustvovali i Goran Matić, direktor Direkcije za izgradnju, Dalibor Kekić, član Opštinskog veća zadužen za razvoj i investicije i Miomir Jelenić, član Opštinskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam.
Predsednik Saveta Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo Jožef Feldeši je rekao da su predstavnici lokalne vlasti dali „velika obećanja“, Kekić je obećao da će opština sledeće godine uložiti 50 miliona dinara u obnavljanje vodovodne mreže u Bačkom Petrovom Selu, Jelenić je rekao da će se za tri godine izgraditi sportska hala u selu u okviru škole „Šamu Mihalj“, a najavljeno je i da će od naredne godine sredstva dobijena od zakupa zemljišta u Bačkom Petrovom Selu biti prihod Mesne zajednice.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija