Promocija knjige Dimitrija Boarova u Galeriji „Krug“: Debele knjige i debele mačke

  22 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta, prošle nedelje priređena je promocija knjige „Debele knjige i debele mačke“ Dimitrija Boarova, rođenog Bečejca, jednog od najpoznatijih i najuglednijih ekonomskih novinara u Srbiji i jednog od osnivača nedeljnika Vreme, za koji piše i danas, predavača na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i autora nekoliko značajnih knjiga – „Apostoli srpskih finansija“, „Doktor Laza Paču – legenda srpskih finansija“, „Ima li još Vojvodine“, „Politička istorija Vojvodine“ – i dobitnika Februarske nagrade Novog Sada.

O knjizi „Debele knjige i debele mačke“ koju je objavio „Peščanik“ 2011. godine, pored autora govorio je istoričar Milivoj Bešlin osvrćući se i na celokupno stvaralaštvo Dimitrija Boarova. Knjiga je izbor ranije objavljenih tekstova (osim dva neobjavljena teksta) Boarova, ukupno ih ima 73. Knjiga je podeljena u tri dela, u prvom su tekstovi objavljeni u rubrici „Vreme uživanja“ u Vremenu, u drugom delu se nalaze portreti, između ostalih i veoma živopisnih i interesantnih osoba kao što su Miroslav Mišković, Milan Beko, Miodrag Kostić, Filip Cepter… Treći deo knjige čine prikazi (piše o tome što su napisali drugi autori).
Boarov je bečejskoj publici objasnio i zašto, recimo, čak ni u rubrici „Vreme uživanja“ u nedeljniku Vreme nije napisao tekst o svom rodnom Bečeju: „Plašio sam se da pišem o deda Stevinom salašu u Bečeju i o mojim letnjim raspustima provedenim tamo. Novinar ne sme da pokaže gde je bolećiv, a ja sam, kao i svi vi, verovatno, najviše bolećiv kada je u pitanju moje detinjstvo“.
Promociji knjige je prisustvovalo više od trideset posetilaca, a neki od njih su imali priliku da dobiju besplatan primerak ovog dela
za koje neki smatraju da je najbolji presek stvaralaštva i publicističkog i novinarskog angažmana Dimitrija Boarova.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija