Prezentacija pokrajinskog programa za privredu: Podsticaji za zapošljavanje i privlačenje ulagača

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas je u MKD „Petefi Šandor“ 29. januara predstavio program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva.

Program je napravio pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u oktobru prošle godine, a do kraja januara ove je trajala javna rasprava.
Pored ocene stanja u privredi Srbije i analize ekonomskog položaja Vojvodine, program sadrži i jedanaest strateških pravaca koji se tiču podsticaja i unapređenja privrede, predloge, mere i praksu koja će se primenjivati.
„Cilj je da uključimo sve aktere odnosno sve privredne subjekte u razvoj ovog programa koji se sastoji iz tri dela. Prvi deo se sastoji od analize stanja u oblasti ekonomije Srbije i Vojvodine, zatim sledi deo koji se odnosi na strateške pravce razvoja i na kraju je predviđeno 16 mera za poboljšanje stanja privrede Vojvodine. Strateški pravci razvoja uključuju razvoj socijalnog dijaloga, primenu inovacija, otvaranje zelenih radnih mesta, korišćenje obnovljivih izvora energije, podsticanje saradnje između javnog i privatnog sektora itd. Tu su i novi pristupi u inspekcijskom nadzoru, promovišemo prevenciju kao vid inspekcijskog rada umesto velikih novčanih kazni“, rekao je Juhas. On je rekao da je u desetak vojvođanskih opština predstavio program pokrajine i da je naišao na dobar odziv. „U najvećem broju su bili prisutni vlasnici ili zaposleni u malim i srednjim preduzećima, i moj utisak je da su zadovoljni što imaju prilike da razgovaraju sa nekim ko se bavi pitanjem ekonomije Vojvodine. Slažu se sa pravcima razvoja i pojedinim merama, a dodali su i svoje sugestije koje ćemo razmotriti nakon završetka javne rasprave“.
Što se tiče konkretnih mera, to su, kao i do sada, podsticaji za otvaranje novih radnih mesta (130.000 dinara) i novih firmi (160.000), program za zapošljavanje pripravnika i program javnih radova.
U cilju privlačenja investitora predviđeno je da oni koji uložie više od 3 miliona evra i koji otvore više od 100 radnih mesta, dobiju novac od pokrajine. Za grinfild investicije pokrajina će da sufinansira izradu projektne dokumentacije do 100.000 evra, a za braunfild investicije će godinu dana plaćati zakup ekonomskog objekta umesto investitora. Vojvođanska administracija planira da podržava i stare zanate, civilne organizacije i preduzetnike sa ukupno 13 miliona dinara, da pomaže nastup na sajmovima. „Jedan od najvećih problema za ekonomiju Vojvodine su skupi krediti iz bankarskog sektora i planiramo da ponudimo povoljnije kredite za privredu iz Razvojnog fonda Vojvodine“, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas. Prema njegovim rečima, za mere koje su predviđene u programu, obezbeđeno je 1,2 milijarde dinara.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija