Promocija knjige Pavla Maleševa: „Trired riba pliva“

  28 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Želeći da sačuva od zaborava pojedine reči i izraze iz srpskog jezika koje su karakteristične za Vojvodinu, Pavle Malešev, dugogodišnji novinar Dnevnika i publicista, poznat široj javnosti i kao vrhunski sportista, pretočio ih je u knjigu „Trired riba pliva“ čija je promocija priređena prošle nedelje u Kreativnom centru Gradskog pozorišta.

Reč je o trećoj knjizi iz ciklusa – divani o vojvođanskim rečima – koja je objavljena ove godine. Malešev je pre toga objavio knjige „Lili, lili, pače moje malo“, „Marim ja, nek laju“.
Držaljica, uzica, kalamćovi (ukras na biču), čakov, švigar, su delovi svinjarskog ili govedarskog biča kojeg je Malešev doneo na prezentaciju svoje knjige kako bi divan o vojvođanskim rečima upotpunio i očiglednim primerom, ali i sa željom da demonstracijom objasni vojvođansku izreku „na kraju švigar puca“. Naravno, objasnio je i zašto „Trired riba pliva“ – prvo u vodi, pa u masti, a onda u vinu...
„E, takve su knjige koje Pavle Malešev piše“, rekla je Vesna Savić, urednica spoljnopolitičke rubrike Dnevnika, „mangupske, mudrijaške“ i „iz duše“ ali istovremeno nas i uče, jer autor oko svake reči ili izraza gradi priču i kroz nju nas vodi na neko drugo mesto, neku drugu sredinu ili podneblje.
Pored nje na promociji knjige podršku autoru su dali i kolega novinar Miroslav Božin, kao i novinar i kantautor Nenad Jovićević, koji je muzikom upotpunio nesvakidašnju prezentaciju. Autor Pavle Malešev prisutnima je poklonio po jednu knjigu uz posvetu.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija