Konferencija za novinare opštinara o PIK-u „Bečej“: Opština traži da kombinat plati zakup zemlje

  24 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstojeći zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i stanje u PIK-u „Bečej“ bile su tema konferencije za novinare koju su u ponedeljak održali predsednik opštine Vuk Radojević i član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i selo Anđelko Mišković.

Na konferenciji je rečeno da je 16. avgusta u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak predstavnika lokalne samouprave, stečajnog upravnik PIK-a Pavela Severinjija, ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, državnog sekretara Danila Golubovića i direktora Uprave za zemljište Zorana Kneževića povodom dopisa PIK-a upućenog opštini Bečej i Ministarstvu poljoprivrede, kojim se traži prolongiranje roka za plaćanje zakupa državne poljoprivredne zemlje po pravu prečeg zakupa. Naime, PIK za zakup 4.766 hektara zemljišta duguje 573.796 evra, a taj iznos je trebao da plati do 14. avgusta.
PIK „Bečej“ je od aprila prošle godine u stečaju, kombinatom sada upravlja država, a ročište za usvajanje plana reorganizacije zakazan je za 28. septembar. Ukoliko poverioci PIK-a, kojih ima više od 2.000, ne usvoje plan reorganizacije, kombinat ide u stečaj.
S obzirom na to da rešavanje statusa PIK-a prevazilazi nadležnost opštine Bečej, lokalna samouprava je u cilju održavanja poslovanja PIK-a i zaštite interesa oko 1.500 zaposlenih, inicirala sastanak kod ministra poljoprivrede. Sada Bečejci očekuju adekvatne poteze Ministarstva.
„Imajući u vidu značaj PIK-a ’Bečej’ i situaciju u ovom kombinatu, to je nešto sa čime lokalna samouprava mora da se uhvati u koštac, i nešto što zahteva urgentno rešenje, jer nas ove godine očekuje davanje u zakup državnog zemljišta. S jedne strane imamo PIK koji ne plaća redovno svoje obaveze po pitanju zakupa poljoprivrednog zemljišta, a sa druge strane individualne poljoprivredne proizvođače, koji redovno plaćaju zakup državnog zemljišta. Mi kao lokalna samouprava moramo voditi računa o kombinatu i o 1.500 zaposlenih, ali moramo voditi računa i o svim individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji redovno plaćaju zakup zemljišta i ne smemo dozvoliti da se oni osećaju u podređenom položaju. Očekujemo odluku Ministarstva poljoprivrede u nadi da će ta odluka biti u skladu sa interesima i PIK-a i individualnih poljoprivrednih proizvođača, a na zadovoljstvo lokalne samouprave“, rekao je predsednik opštine.
Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i selo Anđelko Mišković je saopštio da su razgovori sa predstavnicima sindikata i stečajnim upravnikom PIK-a bili usmereni ka pronalaženju optimalnog rešenja koje bi moglo da zadovolji više strana, ali s obzirom na to da je reč o zemlji koja je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, traženo je od vlasnika rešenje za takav problem.
„Postoji ograničenje i zakonska obaveza zakupca je da plati zemljište do određenog datuma. To se nije desilo. Taj problem ne može da se reši tako što se zažmuri na njega i očekuje se da će on da nestane. U poljoprivredi ne možemo odlagati stvari u nedogled, jer dolazi vreme pripreme zemljišta i jesenjih radova. Lokalna samouprava će se potruditi da pripremi sve za davanje državnog zemljišta u zakup, a da onog momenta kada Ministarstvo odredi datum, to će verovatno biti nakon usvajanja plana reorganizacije PIK-a, krene u proces licitacije i da vlasnici uđu u zakup zemljišta, kao i do sada, početkom novembra meseca“, rekao je Mišković.
PIK je već zainteresovan da učestvuje i na novembarskoj licitaciji, međutim, pošto nije platio zakup zemlje koju obrađuje po pravu prečeg zakupa do 14. avgusta, trebao bi da izgubi pravo prečeg zakupa, te bi bilo logično da oko 4.700 hektara zemlje bude ponuđeno u zakup na slobodnoj licitaciji. Inače, svi koji su zakupili zemlju po pravu prečeg zakupa, platili su zakupninu, osim PIK-a.
Mišković, međutim, nije isključio mogućnost da PIK ponovo uzme u zakup državnu poljoprivrednu zemlju, nakon ročišta o reorganizaciji u septembru, ukoliko uplati zaostalu zakupninu.
Novinarima je saopšteno da PIK „Bečej“, osim ovogodišnjeg zakupa, duguje još novca iz prethodnih godina, reč je o ukupno 1,5 miliona evra.
To svakako nije mala suma.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija