Da li će hleb da poskupi? - Hleb nije skup dok ga ima u kontejneru

  17 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednjih nekoliko dana aktuelna tema je poskupljenje hleba. Iz Unije pekara najavljuju da pekari neće odustati od zahteva da hleb od 500 grama umesto 44 košta 54 dinara, te da će, ukoliko bude potrebno, pribeći „nepopularnim merama poput blokade saobraćajnica“. Povećanje cene hleba obrazlažu činjenicom da je poskupela pšenica, a i brašno, ali da na poskupljenje hleba utiču i drugi parametri.

Zahtev za poslupljenje hleba od 50 posto, pekari su snizili na 10 do 15 odsto i traže da cena hleba „sava“ bude viša za 10 dinara.
Sa druge strane, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić, kao i ministar poljoprivrede Goran Knežević, smatraju da zahtev za poskupljenje hleba nije opravdan i da će Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, odnosno ograničenje cene hleba „sava“ na maksimalnih 44 dinara po vekni, ostati na snazi do 30. septembra, jer „nema realnog osnova za povećanje cene“.
Ministar poljoprivrede je rekao da će država intervenisati iz robnih rezervi kako bi cena hleba ostala nepromenjena do kraja septembra, a potom slede razgovori sa pekarima.
Prerađivači brašna smatraju da je poskupljenje hleba neminovno, jer će zbog suše poskupeti brašno od pšenice ovogodišnjeg roda.
Za sada se hleb u Bečeju prodaje po dosadašnjim cenama, osim u SOS prodavnici, gde je cena hleba i do sada bila niža nego u pekarama i prodavnicama. Za veknu crnog hleba je ranije trebalo platiti 38 dinara, a sada 45, a vekna belog hleba se prodavala po akcijskoj ceni od 30 dinara, dok sada košta 35 dinara.
Po mišljenju jednog od bečejskih pekara, hleb ne bi trebao da poskupi, ali bi bilo potrebno da brašno bude jeftinije. „Cena brašna ne bi trebala da skače, a cena hleba bi mogla da ostane ista. Za sada nećemo menjati cenu hleba, ali ćemo pratiti situaciju i korigovaćemo je po potrebama, ako dozvole izmene, ako ne, smanjićemo proizvodnju hleba. Jer izreka kaže – hleb nije skup dok ga ima u kontejneru – i to je činjenica, ali potrebe naroda i loše materijalno stanje nalažu da se cena hleba ne menja. Međutim, cena brašna se drastično promenila. Ako danas naručim brašno, kupiću ga po jednoj ceni, ako ga naručim tri dana kasnije, plaćam više za 2-3 dinara po kilogramu, to je drastično velika razlika. Sada je cena kilograma brašna više od 40 dinara, a do pre mesec dana je bila 30 dinara“, objašnjava jedan od vlasnika pekare u Bečeju.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija