Izabran novi predsednik opštine Bečej Dragan Tošić: „Ciljevi ostaju isti – nastavićemo započete projekte“

  02 jul 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi predsednik opštine Bečej je Dragan Tošić (SNS), njegova zamenica je Dalila Dujaković (SNS), a članovi Opštinskog veća su Anđelko Mišković, Dragan Kovačev, Svetlana Vuletić, Đuro Kričković, Miomir Jelenić, Dejan Terzić, Čaba Štefaniga, Igor Kiš i Karolina Smieško, odlučila je tajnim glasanjem većina odbornika na današnjoj sednici (2. jul) Skupštine opštine.

Za izbor Tošića za predsednika opštine glasalo je 28 odbornika, za izbor Dalile Dujaković 26, a devetočlana opštinska vlada izabrana je glasovima od 25 do 26 odbornika od ukupno prisutnih 31.
Potreba da se u Bečeju izabere nova izvršna vlast stvorena je ostavkom predsednika opštine Vuka Radojevića, koji je 10. juna u drugom mandatu postao predsednik opštine, međutim, 20. juna je izabran za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, te je istog dana podneo ostavku na funkciju prvog čoveka Bečeja.

Na dnevnom redu sednice bečejskog parlamenta bio je i rebalans opštinskog budžeta za 2016. godinu. Opozicioni odbornik Stevan Kosanović (pokret „Dosta je bilo“) je istakao da rebalans nije urađen u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, rekavši, između ostalog, da fiskalni deficit lokalne vlasti može nastati samo kao rezultat javnih investicija i da fiskalni deficit lokalne vlasti u određenoj godini ne može biti veći od 10 odsto njenih prihoda u toj godini. Jasno se vidi da je deficit skoro 20 procenata veći od dopuštenog po zakonu. Naime, deficit može da bude veći, ali samo kao posledica javnih investicija za šta je potrebno da se podnese zahtev tokom tekće godine za narednu godinu ministarstvu. Mi u materijalu vezano za rebalans nemamo takav zahtev, niti odluku ministarstva, zato smatramo da je predlog rebalansa u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu.
Načelnica finansijskog odeljenja lokalne samouprave Zorka Kosovac odgovorila je na Kosanovićeva pitanja istakavši da je rebalans opštinskog budžeta urađen po Zakonu o budžetskom sistemu, i budžet i rebalans se šalje u Ministarstvo finansija. „Kada se priča o deficitu samo se zaboravlja deo koji se odnosi na preneta sredstva i to se unosi u deficit, te kad se i taj deo posmatra i kad se sve sabere, vidi se da je sve u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“.
Većina odbornika je usvojila prvi rebalans opštinskog budžeta, a zatim, nakon rasprave, i program rada za 2016. godinu poljočuvarske firme Link FTO u većinskom vlasništvu opštine, uprkos tome što je odbornik Milan Bokun (pokret „Dosta je bilo“) rekao da je po propisima program rada preduzeća trebao je biti usvojen do kraja prošle godine, te je postavio pitanje kako su dosad isplaćivane zarade zaposlenima, ako preduzeće nije imao (usvojen) program rada za tekuću godinu.
Bečejski parlament je jednoglasno usvojio i predlog odluke o dodeli godišnjih nagrada. Dobitnici godišnjih nagrada su sveštenik Laslo Poša, istoričar Dušan Opinćal, profesor mađarskog jezika i književnosti i pisac Laslo Berček, instruktor narodne igre i narodne pesme Balaž Česak, sportistkinja Karolina Kalapoš, preduzetnik, vlasnik „Totprometa“ Zoltan Tot i OŠ „Zdravko Gložanski“.

Pre nego što je novi predsednik opštine Dragan Tošić rekao kakvi su mu planovi, njemu je čestitao prethodni predsednik opštine i njegov stranački drug Vuk Radojević, rekavši između ostalog da je Tošić najbolji mogući izbor za predsednika opštine, jer je vredan i sposoban, a to je dokazao i u prethodnom periodu kao njegov najbliži saradnik. Bivši predsednik opštine je rekao da će Tošić da nastavi da realizuje ciljeve i investicije lokalne vlasti postavljene nakon lokalnih izbora. Radojević je istakao da će on, kao pokrajinski sekretar za poljoprivredu biti na raspolaganju Bečeju i Bečejcima.
Novoizabrani predsednik opštine Dragan Tošić zahvalio se odbornicima na ukazanom poverenju i rekao da će sa svojim timom nastaviti da radi to što je u prethodnom mandatu započeto. Potom je i na konferenciji za novinare, odmah nakon završetka sednice Skupštine opštine, govorio o svojim planovima: „Na osnovu načina i brzine kojom se dogodila promena u Bečeju nakon formiranja pokrajinske vlade, stiče se utisak da smo nespremno dočekali promene, međutim, to nije tako, jer smo u prethodnom periodu, predvođeni sada već bivšim predsednikom opštine napravili tim saradnika koji je bio spreman i na ovako nešto, ako se bude dogodilo, a dogodilo se to da je Bečej dobio po prvi put tako bitno mesto u pokrajini, možemo da kažemo da najznačajniji sekretarijat, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Tim koji je napravljen neće se menjati, možemo ga samo pojačati i proširiti. Neće se menjati ni ono što smo napravili zajedno kao cilj lokalne vlasti, tako da neće biti nikakvih trzavica i nikakvih smetnji da nastavimo započete projekte i programe. Mi ćemo ostvariti zacrtane ciljeve sa našom ekipom saradnika i sa Vukom Radojevićem koji će svakako biti angažovan u opštini Bečej u savetodavnom smislu, koji će svojim iskustvom i energijom doprineti da ostvarimo planirano“.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome šta će biti prva stvar koju će da uradi kao predsednik opštine, Tošić je odgovorio da će da sazove sednicu Opštinskog veća i tražiće od njih „da rade kao u prethodnom periodu, da rade od 7 do 15 časova kao i svi zaposleni u Opštinskoj upravi. Dogovoriću se sa njima, ko može da prati taj tempo koji je nametnuo premijer Vučić pratiće, ko ne može, menjaćemo ga. Imamo zacrtane ciljeve i ne možemo da trpimo nijednog člana Veća, nijednog stručnog radnika u Opštinskoj upravi koji bi kočio te ciljeve“, ali je predsednik opštine ipak izrazio uverenje do da promena neće doći. On je najavio i da će u narednom periodu jednom mesečno biti dan „otvorenih vrata“, kada će da prima građane Bečeja, koji će moći da mu predoče probleme, da daju sugestije itd.

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 8. jula.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija