Predsednik opštine je potpisao ugovor o rekonstrukciji bečejskog trga: Najavljen početak radova u septembru

  16 avgust 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rekonstrukcija bečejskog trga, nekadašnje Pogače, trebala bi biti započeta za manje od mesec dana. Naime, nakon dugotrajnog procesa javne nabavke koji je započet krajem prošle godine, jer je, nakon izbora najpovoljnije ponude, nezadovoljni ponuđač tražio zaštitu prava pred nadležnom republičkom institucijom, juče (15. avgust) su predsednik opštine Dragan Tošić i Ivan Plazonić, direktor firme „Put-invest“ d.o.o. PZP, Bački Petrovac, koja je nosilac radova konzorcijuma izvođača u kom su i „Put-invest“ d.o.o. za izvođenje građevinskih radova, Sremska Kamenica, „Energypro“ d.o.o. za trgovinu na veliko i malo, Novi Sad, d.o.o. za proizvodnju i trgovinu „Intec“ Novi Sad i „Ekonomistelektro“ d.o.o. Beočin, potpisali ugovor o rekonstrukciji pešačkog platoa na Trgu oslobođenja u Bečeju.

Tošić je skori početak rekonstrukcije gradskog trga najavio na svečanoj sednici Skupštine opštine za dan grada 1. avgusta. Nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora, kako je saopšteno iz lokalne samouprave, predsednik opštine je rekao: „Rekonstrukcija trga će početi u septembru. Očekuje nas veliki posao na arhitektonsko-građevinskim radovima, hidro-mašinskim, elektro radovima, radovima na toplovodu i ozelenjavanju, za koji smo spremni. Kada sve bude završeno, trg u centru grada će dobiti sasvim novu dimenziju i naravno mnogo lepši izgled nego što je sada. Novom izgledu i dimenziji Pogače treba dodati renoviranu zadužbinu Bogdana Dunđerskog i adaptaciju fasade gradske kuće, zadužbine baronice Eufemije Jović i Gradskog pozorišta, koje je u planu da se uradi u narednom periodu“.
Vrednost radova rekonstrukcije Pogače je 111,15 miliona dinara (bez PDV-a), a rok za izvođenje radova je 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Podsetimo da je ugovor o kreditu namenjenom za rekonstrukciju Pogače lokalna samouprava zaključila sa Unikredit bankom u septembru 2014. godine. Reč je o ukupnom iznosu od 135 miliona dinara. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, fiksna kamatna stopa kredita je 5,40 %, efektivna 5,64% godišnje, a period mirovanja kredita je 24 meseca.
Rekonstrukcija Pogače podrazumeva tri nezavisna projekta: premeštanje kipa Pobede sa gradskog trga na kej na Tisi, izgradnju toplovoda preko gradskog trga i samu rekonstrukciju trga. Ta tri projekta su objedinjena u jedan.
Glavni projekat rekonstrukcije gradskog trga izradila je firma „Via inženjering“ iz Novog Sada 2013. godine. Potom je projekat izmenjen i dopunjen (ugovor o tome je potpisan u avgustu 2015. godine), reč je o dopuni tehničke dokumentacije projektom vrelovoda koji je izradio „Gama pro inženjering“, arhitektonsko-konzervatorskim projektom premeštanja spomenika izrađenim od Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, o objedinjenom tehničkom kontrolom tehničke dokumentacije, izmenama pozicija u osvetljenju, izmenama pozicija u građevinskom delu projekta i drugo.

K.D.F.

(Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 26. avgusta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija