Obezbediti nezavisnost manjinskih medija u Srbiji

  07 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankini izjavio je u petak u Novom Sadu da se Evropska unija zalaže za nezavisnost medija na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji.

Bjankini je na skupu posvećenom budućnosti manjinskih medija rekao da svi imaju obavezu da obezbede uređivačku i finansijsku nezavisnost medija na jezicima manjina.
"Mediji koji su oslobođeni političkog uticaja preduslov su za razvoj demokratije u društvu", poručio je Bjankini.
Dodao je da je posebno važno da se obezbedi finansijska stabilnost Radio-televizije Vojvodine, koja emituje program na deset jezika, po čemu je jedinstvena u Evropi.
Prema njegovim rečima, na Radio-televiziji Srbije postoji dosta prostora za napredak u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina, što je i obaveza državnog javnog servisa, koji treba da služi javnom interesu, u šta se ubraja i emitovanje programa na manjinskim jezicima.

Luka Bjankini je rekao da bi Regulatorno telo za elektronske medije "možda trebalo" da uslovi dobijanje dozvola za emitovanje tako što će zahtevati od emitera da imaju i program na manjinskim jezicima u multietničkim sredinama.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da će podzakonski akti za primenu tri nova medijska zakona biti doneti tokom novembra, odnosno u zakonom predviđenom roku.
On je rekao da Ministarstvo na tom polju sarađuje i sa OEBS-om i drugim organizacijama, među kojima je istakao Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Kalman Kuntić rekao je da se zemlja nalazi pred velikom dilemom kako obezbediti opstanak i samoodrživost ne samo medija na manjinskim jezicima u Srbiji već medija u Srbiji uopšte.
On je ocenio da je novinarstvo važna ali potcenjena profesija u Srbiji, a novinari spadaju u red slabije plaćenih ljudi.
Treću regionalnu konferenciju posvećenu medijima na jezicima manjinskih zajednica "Novo vreme i moderni mediji" organizovali su dnevni list Mađar so (Magyar Szo) i Heror media point.

Novi Sad, 7. novembra 2014. (Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija