Dan zaljubljenih: Ljubav treba negovati

  10 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

S obzirom na to da obeležavamo i slavimo sve i svašta, 14. februar je dan „rezervisan“ za zaljubljene, ma koliko godina oni imali. Dan zaljubljenih ili Dan Svetog Valentina je praznik koji se slavi još od doba Rimljana, a posvećen je biskupu Valentinu koji je tajno venčao jedan zaljubljeni par iako je Klaudije II zabranio venčanja u čitavom carstvu. Valentin je zbog toga pogubljen 14. februara 270. godine i od tada se ovaj dan slavi kao dan svetog Valentina – zaštitnika zaljubljenih. Kod pravoslavaca se pak ovaj dan praznuje kao Dan Svetog Trifuna – zaštitnika vinogradara, a posvećen je vinu, ljubavi i pesništvu, što svakako može da ima veze sa romantikom.

Kad smo već kod romantike, mnogi smatraju da je ona iščezla s obzirom na to da se danas ljubavne poruke (koje je već neko drugi smislio) šalju SMS-om ili preko Fejsbuka, a ne u pismima kao nekad. Pored toga i ovaj datum, kao i mnogi drugi, je prilično eksploatisan u komercijalne svrhe, pa su tako izlozi raznih trgovina prepuni simpatičnih sitnica crvene boje – boje ljubavi – počev od dekorativnih kutijica u obliku srca, raznih blokčića i čestitki sa srcima, plišanih meda koji drže srce sa nekim natpisom, bombonjera u obliku srca itd.
Pošto je Dan zaljubljenih posebno interesantan mladima, a to je i razumljivo, i u školama se ovom prazniku posvećuje sve više pažnje, osmišljavaju se oglasne table ili dekorativne kutije za ostavljanje ljubavnih i prijateljskih poruka, priređuju se zabavni programi čija je tema ljubav. A ljubav uvek kreće iz početka, od zaljubljenosti. Ovo osećanje ne bira ni mesto, ni vreme, ni godine starosti i nikad se ne zna kada će Kupidonova strela pogoditi baš vaše srce.
Zato ako je vaša romansa u toku, iskoristite ovaj dan da ga provedete zajedno sa voljenom osobom kojoj ćete posvetiti više pažnje i nežnosti negi inače. Oni koji veruju da je reč o pravoj ljubavi, znaju da nju treba negovati i za to koristiti svaki trenutak, pa i Dan zaljubljenih, i da se romantika nije izgubila, jer jedna crvena ruža je dovoljna da je vrati u punom sjaju i ponovo probudi nekadašnju zaljubljenost.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija