Industrijska zona: Zvanično-nezvanično ulaganje i odustajanje

  09 decembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Priča o industrijskoj zoni, njenom uređenju, opremanju i osposobljavanju za dolazak investitora koji će graditi nove proizvodne pogone i zapošljavati radnike, započeta je još 2006. godine, ali osim najavljivanja dolaska investitora koji će otvoriti oko 800 novih radnih mesta – vrlo brzo je ta brojka i u najavi smanjena na pola – nema značajnijih pomaka. Istina je da je blok 124 u industrijskoj zoni danas manje-više opremljen (voda, asfalt, gas, telefon, trafo-stanica), parcele koje su bile u posedu Ministarstva poljoprivrede, u aprilu su uknjižene kao svojina opštine Bečej, a donet je i Plan detaljne regulacije za taj deo Bečeja.

Parcele u bloku 124 su 2009. godine date u dugogodišnji zakup na 80 godina domaćim i inostranim firmama kao što su Kovaks, Union i Termokonstruktor, a u blizini tog bloka i firmi Favorit bajk, te se od 2009. očekuje izgradnja proizvodnih pogona, a krajnji rok za početak izgradnje je ove godine.
Dušan Radivojević, član Opštinskog veća zadužen za ulaganja, početkom februara rekao je da je obavio razgovore sa zakupcima parcela o tome da li planiraju da grade na zakupljenom zemljištu i dobio je informacije da te firme nisu odustale od ulaganja. On je tada objasnio da je firma Termokonstruktor zatražila dozvolu za izgradnju i da treba u najkraćem roku da je i dobije, zatim da će firma Union vrlo brzo početi gradnju jer se rade urbanističko-tehničke uslovi, a da je preduzeće Kovaks tražilo konverziju zemljišta od države i taj posao je trebao biti završen do juna ove godine. Radivojević je tada rekao i da će češki Favorit bajk u maju ili u junu početi da gradi svoje pogone, dok je u junu rekao da su u toku poslovi registracije firme i pribavljanja tehničke dokumentacije. Prema njegovim rečima, ove firme bi trebale da ponude posao za 300-400 radnika. Takođe u junu ove godine Radivojević je rekao da su opštinu Bečej posetili i predstavnici nemačke firme Kataduzo koja će graditi fabriku za preradu creva i hrane za pse i u početku bi zaposlila 40 ljudi. A bilo je reči o tome i da predstavnici opštine pregovaraju sa holandskom, grčko-izraelskom i nemačkom firmom.
Tokom leta raspisan je oglas za prodaju parcela u industrijskoj zoni i u gradu, a krajem avgusta je saopšteno da su prodate četiri parcele od pet ponuđenih. Parcelu od 12 hektara koja se naslanja na parcelu Sojaproteina, kupila je ova fabrika za gradnju novog pogona funkcionalnih sojinih proteinskih izolata, a reč je o investiciji od 19,5 miliona evra. Parcelu od tri hektara pored Fabrike stočne hrane Bečejka kupila je ova firma za proširivanje skladišnih kapaciteta. Oba investitora kupile su parcele po 3,2 evra za kvadratni metar.
Godina se bliži kraju i svi najavljeni rokovi za početak gradnje ističu. Od Dušana Radivojevića, član Opštinskog veća zaduženog za ulaganja, zatražili smo informacije o tome da li će ove godine iko od najavljenih investitora započeti izgradnju pogona. Međutim, Radivojević nas je uputio na Direkciju za izgradnju, uz komentar da ta priča više nije u njegovoj nadležnosti i nema nikakvih informacija. Ipak je rekao da koliko on zna na zakupljenim parcelama u industrijskoj zoni se još ništa ne gradi, i da misli da je slovenačka firma za proizvodnju vrata i prozora, Termokonstruktor, privremeno otvorila manji pogon negde u Novom selu dok se ne obezbedi struja, jer prema nezvaničnim informacijama, trafo-stanica koja je bila opremljena u industrijskoj zoni, pokradena.
S druge strane, krajem juna Zvonimir Stankov, direktor Direkcije za izgradnju, rekao je da je Elektrovojvodina izgradila trafo-stanice u industrijskoj zoni i da njihovo opremanje treba da bude završeno veoma brzo, a da se oprema, najverovatnije zbog krađe, nije ranije instalirana jer se čeka da investitori počnu da grade. „Struja je obezbeđena i što se tiče lokalne samouprave industrijska zona je pripremljena za izgradnju objekata. Očekujemo da će u toku ove godine početi sa radovima“, rekao je tada Stankov.
Upitan da li su tačne informacije da trafo-stanice nisu u funkciji jer je oprema u njima pokradena, direktor Direkcije za izgradnju je ovih dana odgovorio: „Ne znam ništa što se krađe tiče, ali koliko mi imamo informaciju od elektrodistribucije, za kratko vreme se ti trafoi mogu osposobiti“.
Što se tiče gradnje novih fabrika i pogona na zakupljenim i kupljenim parcelama u industrijskoj zoni, Stankov je rekao:
„Dve parcela većeg obima su kupili Sojaprotein i Bečejka - fabrika stočne hrane i oni će početi da grade u skladu sa njihovim planovima, raspoloživim sredstvima itd. To je isključivo njihova stvar, što se tiče nas, mi smo naš deo posla uradili, oni su to platili mi smo parcelu predali i sada je na njima da rade. Što se tiče investitora odranije, to je u bloku 124, gde ima nekoliko parcela koje su investitori uzeli u dugoročni zakup, sa njima smo razgovarali prošle ili ove godine, obavestili smo ih da treba da investiraju, ali isto tako smo zauzeli i stav da imamo razumevanja da je ekonomska kriza i da je individualna stvar tih investitora da li imaju ili nemaju novca za dalja ulaganja. Jedan od zakupaca, Kovaks, je vratio svoj plac. Prema našim informacijama za kupovinu te parcele zainteresovan je Uniontransport, koji ima nameru da počne sa radovima, tako da imamo aktivan odnos prema onima koji su uzeli u dugoročni zakup parcele da bi gradili industrijske kapacitete i otvorili nova radna mesta. Češka firma Favorit bajk je uzela u zakup jednu parcelu pored bloka 124, oni su isplatili ceo iznos dugoročnog zakupa i njihova je stvar kada će početi da rade, ali imamo nezvanične informacije da su zbog ekonomske krize neke svoje planove odložili. Nemačka firma Kataduzo, koja je platila predujam za jednu parcelu u industrijskoj zoni između glavnog puta i kanala, odustala je od investiranja, takođe zbog ekonomske krize, oni su vratili parcelu, a mi smo njima vratili predujam“, objasnio je Stankov i dodao da u vezi slovenačke firme koja je zakupila parcelu na 80 godina nema nikakvih informacija.
„U suštini, svi investitori su parcele zakupili na 80 godina, zato što tadašnji zakon nije znao pojam kupovine nego dugoročnog zakupa, što se u prevodu smatralo za kupovinu. Mi smo ove godine uradili velik posao time što smo omogućili potencijalnim investitorima da mogu da uđu u industrijsku zonu i da investiraju, grade i otvaraju nova radna mesta, jer smo iz prava korišćenja od strane Ministarstva poljoprivrede vratili parcele u industrijskoj zoni u svojinu opštine Bečej, uradili Plan detaljne regulacije i na taj način omogućili potencijalnim investitorima da te parcele kupe. Jedna smo od retkih opština u Vojvodini koja je sve to uradila i koja je našla pouzdane investitore za koje se zna da rade, da proizvode i da će sigurno i investirati, to su Sojaprotein i Bečejka. Investicija od 20 miliona od strane Sojaproteina je jedna od većih investicija u poslednjih desetak godina u Bečeju, tako da smatramo, što se tiče ulaganja i gradnje novih objekata, da je ovo vrlo uspešna godina“, rekao je Zvonimir Stankov, direktor Direkcije za izgradnju opštine Bečej.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija