Slaba vajda od povećanog transfera iz republike: Bečej malo dobio

  04 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvi efekti novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava od 1. oktobra do danas, prema rečima predsednika opštine Bečej Petera Knezija, nisu spektakularni.

Naime, kako je rekao, nakon rebalansa republičkog budžeta Bečej će za oktobar, novembar i decembar dobiti transferna sredstva od republike u iznosu od 20.871.000 dinara. Knezi je objasnio da su dosadašnja transferna sredstva lokalnoj samoupravi mesečno bila 12.476.000 dinara, a da sada na ime transfera trenutno ima na raspolaganju 6.963.000 dinara. „Ako se tako nastavi, a ove godine sigurno hoće, nećemo mnogo profitirati od ovog zakona. Za sva prozivanja lokalne vlasti vezano za to šta sve može da se radi novcem kad stigne, sada najbolje vidimo šta možemo da uradimo: apsolutno ništa, štaviše još nam je otežan rad. Ne znamo šta će budžet Republike Srbije predvideti za sledeću godinu, ali ovaj rebalans je katastrofalan što se tiče prenosa sredstava“, rekao je Knezi i dodao da je izvedena i računica o prilivu sredstava u budžet opštine Bečej po osnovu poreza na zarade, koji je trebao da bude 100 posto uvećan: „U odnosu na predviđenih 100 posto povećanja i da umesto 40 posto od poreza na zarade dobijamo 80 posto, mi smo izveli računicu koja nam govori da smo dobili 50 posto od toga, a to se pokazalo na porezu od zarada u PIK-u. Umesto 2.400.000 dinara, mi smo dobili 3.600.000, što je matematički 50, a ne 100 posto više. Ako gledamo i uopšteni priliv od poreza koji je od januara do septembra u proseku bio oko 14 miliona dinara mesečno, sada bi trebao da bude 28 miliona, a mi imamo 22, što znači da je i to ispod predviđenog iznosa. U oktobru smo po ovom osnovu dobili 22.416.000 dinara, to je za oko 7,4 miliona dinara više nego što smo do sada imali, ali ako odbijemo manjak koji se pojavio u uskraćenim sredstvima za transfer, možemo reći da smo praktično na nuli. Dakle, koliko su nam povećana sredstva po osnovu poreza na zarade sa jedne strane, za gotovo 50 odsto smo uskraćeni sa iznosom transfernih sredstava, i budžet opštine je u oktobru mesecu, po ovom zakonu profitirao oko 1,5 milion dinara. Trenutno za lokalnu samoupravu primena ovog zakona nema nikakvog efekta, štaviše, moram reći da smo još više ugroženi jer je struktura priliva sredstava takva da nam otežava normalno funkcionisanje“.
Prema rečima Knezija, „zahvaljujući“ novom zakonu opština se suočava sa problemima prilikom isplata zarada, jer, za razliku od prethodnog perioda, kada je republički transfer stizao u Bečej krajem meseca, sada se novac upućuje lokalnoj samoupravi parcijalno, a to ne odgovara opštini, jer „fizički nemamo dovoljno sredstava u datom momentu da isplatimo zarade svima onima kojima smo dužni to da uradimo. To smo već iskusili u oktobru“.
Knezi je rekao i da je Bečej spada u drugu kategoriju opština i gradova koje su „uspešne i finansijski dobrostojeće“, ali nije znao da objasni kako je Bečej dospeo u tu grupu, te da je to još jedna otežavajuća okolnost i „direktno se odražava na naše prihode“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija