Velika investicija u Bačkom Petrovom Selu: Adaptirana je zgrada biblioteke

  04 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Do kraja nedelje bi trebalo da bude adaptirana i rekonstruisana zgrada i dvorište Narodne biblioteke u Bačkom Petrovom Selu.

Ovaj posao je započet sredinom juna, a trebao je da bude završen u roku od 45 radnih dana. Međutim, izvođač radova, Baopartner d.o.o. iz Subotice, građevinske radove vredne 4.840.000 miliona dinara – 46.248 evra – „probio“ je rok za gotovo dva meseca. Razlog toga su nepredviđeni radovi, rekla je Eržebet Kinka, v.d. direktora Narodne biblioteke: „Bilo je i nepredviđenih radova koje je u momentu trebalo uraditi, i nisu mogli da se predvide, jer je zgrada ipak stara više od sto godina. To je osnovni razlog produženja roka. Sada se sve privodi kraju, nakon toga dolazi tehnički pregled i predaja objekta, a sredinom novembra planiramo svečano otvaranje. Prošle nedelje je u kontroli bila i tehnička ekipa iz Ministarstva finansija, i bili su zadovoljni jer smo poštovali zakone Evropske unije, urađen je i prilaz za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju“.

… a od nacionalnog saveta 3.000 evra

Mađarski nacionalni savet je odobrio 300.000 dinara za nabavku novih polica za knjige, a deo nameštaja za biblioteku je dobijen na konkursu Fondacije „Sekereš Laslo“, ali i građani Bačkog Petrovog Sela su pomogli uređenje biblioteke i dvorišta.

Projekat vredan 66.000 evra finansiran je iz IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, i pored zamene krovne građe i crepa, izolacije zidova, zamene stolarije, električne i vodovodne instalacije, kanalizacije, oluka, adaptacije i proširivanja unutrašnjeg prostora biblioteke, betoniranja i postavljanja novog poda, uređenja unutrašnjosti prostora biblioteke, kao i dvorišta i izgradnje letnje bine, svlačionica i toaleta, obuhvata pripremu i realizaciju dvojezičnih kulturnih programa, s obzirom na to da projekat nosi naziv „Put kulturnog nasleđa“.
Cilj projekta u koji su uključena četiri grada sa obe strane granice, Morahalom, Domasek, Temerin i Bečej, je da se poboljša saradnja na svim poljima između dve države, i da se promoviše, neguje i upozna kulturna baština ovog regiona.
Tokom godine biće organizovani različiti programi, recimo, izložba starih i novih fotografija o Bačkom Petrovom Selu, raspisan je likovni i literarni konkurs za učenike osnovnih škola itd.

Narodna biblioteka bečej
Stop za sanaciju

Sanacija podruma u zgradi biblioteke u Bečeju, koja je posle duge pauze bila nastavljena u avgustu, ponovo je privremeno stopirana jer se čeka isplata izvođača (Baopartner iz Subotice), za obavljeni deo posla.
„Kada smo dobili odobrenje da nastavimo radove, izvođač je započeo posao i jedna faza je urađena. Ta situacija je poslata za naplatu u Fond za kapitalna ulaganja, međutim, od kraja avgusta dobijamo samo obećanja da će biti plaćeno izvođaču radova, ali do sada nije. Pošto je izvođač radova u obavezi da plati PDV nakon ispostavljenih situacija, privremeno je obustavio posao dok mu se ne plati. Nije urađena izolacija i betoniranje, nivo vode u podrumu ponovo raste i to će samo dodatno otežati i zakomplikovati posao“, rekla je direktorica biblioteke i dodala da su u toku pregovori i sa izvođačem i sa Fondom kako bi radovi bili nastavljeni. 

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija