Šarenilo cena: Od pojeftinjenja do poskupljenja

  05 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mnoge građane je obradovala odluka Vlade Srbije od pre dve nedelje, da snizi cenu vekne hleba. Do sada vekna hleba od 500 grama (od brašna tip 500) nije mogla biti skuplja od 54,22 dinara, novom uredbom ona ne može biti viša od 45,97 dinara.

Prema podacima Unije pekara Srbije i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, učešće cene brašna u proizvođačkoj ceni hleba iznosi oko 50 posto. Polazeći od činjenice da je sada cena brašna niža za oko 26 posto, preračunata je proizvođačka cena hleba od 39 dinara za veknu od 500 grama na osnovu novih cena pšenice i brašna. Uredba o novim cenama hleba primenjuje se do 30. septembra, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.
U većini bečejskih pekara i prodavnica cena ovog hleba je bila 50 dinara, a po novim cenama potrošači su hleb u nekim pekarama i prodavnicama mogli da kupe od sredine prošle nedelje, a u nekim tek od 1. avgusta.
Još jedna mera Vlade je bila pozitivna vest za potrošače, a vezana je za stabilizaciju tržišta u snabdevanju šećerom. Naime, od utorka je trebalo da se u prodajnim objektima nađe šećer iz robnih rezervi po ceni od 103 dinara za kilogram, u skladu sa merom vlade koja je dala saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da u naredna dva meseca vrši interventnu prodaju šećera od 3 tone mesečno.
Obišli smo nekoliko većih marketa u Bečeju, ali ove nedelje na rafovima još nije bilo šećera iz robnih rezervi, međutim, prodavci su rekli da očekuju jeftiniji šećer do kraja nedelje. Inače, u bečejskim prodavnicama povremeno nije bilo šećera, ali sada ga ima u dovoljnim količinama po veoma različitim cenama – od 108,90 do 126,99 dinara – u zavisnosti od proizvođača i prodajnog objekta.
Da neko ne pomisli kako cene samo „padaju“, u većini bečejskih mesara prošle nedelje poskupelo je svinjsko meso, u proseku za oko 30 dinara. Međutim, cene svinjskog mesa su takođe šarolike, pa nije na odmet obići više prodavnica, jer može da se uštedi i do 90 dinara po kilogramu. Tako u nekim mesarama i prodavnicama svinjski but bez kostiju možete kupiti za 380 dinara, dok u nekim za istu količinu mesa treba da platite 470 dinara.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija