Biblioteka u Bačkom Petrovom Selu: Započeta adaptacija zgrade

  24 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Adaptacija i rekonstrukcija zgrade biblioteke u Bačkom Petrovom Selu započeta je 11. juna. Za 45 radnih dana (ukoliko bude dobro vreme) treba da se zameni krov objekta, da se uradi izolacija zidova, zameni stolarija i električna instalacija, da se obnovi oluk, proširi i adaptira unutrašnji prostor za potrebe biblioteke i da se uredi dvorište i izgradi letnja bina.

Vrednost celog projekta je 66.000 evra, a cena građevinskih radova oko 4.840.000 miliona dinara (46.248 evra). Izvođač radova je Baoprtner d.o.o. iz Subotice. Projekat se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije i nosi naziv „MoDoBeTe Route“, jer su u njega uključena četiri grada sa obe strane granice, Morahalom, Domasek, Bečej i Temerin.
Prema rečima Eržebet Kinke, direktorice biblioteke, navedeni gradovi su uključeni u projekat „Put kulturnog nasleđa“ u okviru kojeg će se pored sanacije ekonomske škole u Morahalomu, Muzeja železnice u Domaseku, Zavičajne kuće u Temerinu i ogranka Narodne biblioteke u Bačkom Petrovom Selu u ukupnoj vrednosti od oko 172.000 evra, realizovati i različiti kulturni programi, kroz koje će se promovisati, negovati i upoznavati kulturna baština iz ovih regiona sa ciljem poboljšanja međusobne saradnje na svim poljima između dve države.

Uskoro i sanacija podruma

Prema rečima direktorice biblioteke, sanacija podrumskog prostora zgrade Narodne biblioteke u Bečeju, koja je bila odložena zbog visokog nivoa podzemnih voda, očekuje se u narednih mesec-dva dana, s obzirom na to da se voda povlači, što je bio i osnovni preduslov da se ne bi narušila statistička stabilnost zgrade: „Podneli smo zahtev za dodatne radove za drenažu podrumskog prostora, još nismo dobili odgovor da li su nam odobrena i dodatna sredstva, ali su nam iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine prošle nedelje poslali obaveštenje da dostavimo prateću dokumentaciju u vezi dodatnih radova, tako da se nadam da je sve u redu i da ćemo posao nastaviti čim se voda povuče do odgovarajućeg nivoa“.

„Projekat predfinansira opština Bečej iz budžeta i ta sredstva se vraćaju po završetku projekta. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi što je podržala ovaj projekat i prepoznala svoj interes u tome, a i što je omogućila da biblioteka u Petrovom Selu dobije adekvatan prostor u kojem će moći korisnicima da pruži kvalitetniju uslugu i više različitih kulturnih dešavanja. Sanacija zgrade treba da bude završena za 45 dana, potom na red dolazi uređenje unutrašnjosti i opremanje prostora, a zatim početak rada biblioteke i priprema programa za svečano otvaranje, verovatno u novembru mesecu, kao i priprema i realizacija kulturnih programa za projekat ’Put kulturnog nasleđa’ u okviru kojeg očekujemo međusobna gostovanja“, objasnila je Kinka.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija