Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda: Tužbe odbijene – Bečejsko udruženje mladih je oslobođeno

  27 septembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Apelacioni sud u Beogradu 1. septembra potvrdio je presudu Višeg suda u Beogradu u korist Bečejskog udruženja mladih (BUM), na osnovu tužbe koju su u martu 2014. godine protiv portala MojBečej, odnosno BUM-a kao osnivača portala, podneli Dalibor Kekić, Olivera Kekić i Mirko Borđoški.

Podsetimo: u februaru i martu 2014. godine u Bečeju su bila aktuelna politička previranja i smena Slobodana Mitrovića sa mesta direktora javnog preduzeća Vodokanal. O njegovoj smeni govoreno je na sednici Skupštine opštine Bečej kao i na konferenciji za medije koja je zakazana tim povodom, o čemu je portal MojBečej, kao i još neki bečejski mediji informisali građane. Potom je Mitrović medijima prosledio demanti u kom je odgovorio na navode o njemu, a naveo je i niz tvrdnji i optužbi na račun Dalibora Kekića, tadašnjeg člana Opštinskog veća i menadžera LDP u Bečeju, koje su na portalu MojBečej objavljene u celini, te je „Kekić sa ženom i bratom tužio Bečejsko udruženje mladih zbog povrede časti i ugleda i zahtevao da BUM isplati ukupno 1.200.000,00 dinara na ime naknade nematerijalne štete, kao i troškove advokata i postupka“, piše u tekstu na portalu MojBečej povodom odluke Apelacionog suda.
Inače, medijski sporovi se direktno procesuiraju na Višem sudu u Beogradu, gde je i doneta prva presuda u korist BUM-a kojom su tužbe odbačene kao neosnovane. Potom se Kekić žalio i predmet je upućen Apelacionom sudu u Beogradu koji je nakon sednice sudskog veća potvrdio presudu Višeg suda. Bečejsko udruženje mladih je oslobođeno, tužbe odbijene, a sve troškove suđenja snose tužioci.
Iz redakcije MojBečej saopšteno je da „primer ove parnice značajan je iz više aspekata. Prvenstveno jer pokazuje da su medijske slobode i objektivno izveštavanje dokazive i odbranive pred srpskim sudstvom. Zatim, potvrđuje da strah novinara ne sme biti iznad njihovog profesionalnog poziva, te da pritisci ne mogu sprečiti objavljivanje istinitih i nepristrasnih informacija, makar i po cenu epiloga na sudu. Redakcija portala MojBečej bila je svesna mogućih posledica ove tužbe – koje su u krajnjem slučaju mogle prouzrokovati gašenje BUM-a, ali je isto tako bila svesna ispravnosti postupka objavljivanja demantija i na taj način omogućavanja informisanja građana opštine Bečej iz ugla obe strane aktuelne teme“.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija