Stečaj u „8. oktobru“: Isplata duga u drugom krugu?

  17 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nad fabrikom nameštaja „8. oktobar“ predstečajni postupak otvoren je 1. aprila na osnovu rešenja Privrednog suda u Novom Sadu.

Poverioci su trebali da plate 250.000 dinara do 30. maja kako bi se mogao otvoriti redovan stečajni postupak. S obzirom na to da su jedini poverioci radnici koji imaju interes za pokretanje stečajnog postupka, ali se već četiri godine nalaze u nezavidnom položaju i nisu bili u mogućnosti da obezbede taj novac, sindikat fabrike, u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata opštine, obratio se lokalnoj samoupravi sa molbom da ona obezbedi 250.000 dinara.
Prema rečima Tomislava Šljivančanina, predsednika sindikalne organizacije „8. oktobra“, lokalna samouprava je 27. maja uplatila 250.000 dinara i sada se čeka prvo ročište za pokretanje stečajnog postupka nad fabrikom nameštaja: „Očekujemo da bude zakazano prvo ročište, da se proglasi stečaj nad fabrikom ’8. oktobar’ i da dođe stečajni upravnik. Poverioci, dakle svi radnici koji su imali pravo na devet plata iz Fonda solidarnosti Republike Srbije, podneli su prijave i ušli u sistem kojim im se omogućuje dobijanje nadoknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Trenutno ima 40 radnika koji se još vode kao zaposleni, a pravo na nadoknade imaju i oni radnici koji su unazad devet meseci bili zaposleni u ’8. oktobru’, ukupno nas je 59 “.
Na pitanje šta radnici očekuju od stečajnog postupka, Šljivančanin je odgovorio: „S obzirom na to da je od imovine ’8. oktobra’ malo šta ostalo, kada se imenuje i dođe stečajni upravnik videćemo šta ćemo raditi, šta se može, šta nam je prioritet. Nećemo odustati i gledaćemo da, ako išta može da se naplati, zaposlenim radnicima i onim radnicima kojima je ’8. oktobar’ dužan, probamo da isplatimo dugovanja iz drugog naplatnog kruga“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija