Šta se radi u Bačkom Petrovom Selu? - Nova kapela i sređena pijaca

  03 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sredinom maja završeni su planirani radovi na izgradnji kapele na pravoslavnom groblju, postavljen je krov i limarija.

Do sada je u izgradnju tog objekta uloženo 1,5 miliona dinara iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, a deo građevinskog materijala je obezbeđen iz Robnih rezervi. Međutim, kapela se još neće moći koristiti, jer treba da se uredi njena unutrašnjost.
Prema rečima Zoltana Kiša, sekretara Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo, predstoji uređenje unutrašnjosti kapele, ali i njene okoline, a za to će biti angažovani kamenoresci koji su već ponudili svoje usluge Mesnoj zajednici.
Petrovo Selo je pre mesec dana dobilo i svog pravoslavnog sveštenika, Petra Pivničkog, u toku su i izbori u crkvenom odboru. „Mislim da će prisustvo novog sveštenika mnogo doprineti zajedničkom poslu oko groblja i sad je na nama i na vernicima da svojim trudom osposobimo tu kapelu do jeseni“, rekao je Kiš.

U junu novi kiosci na pijaci

U Bačkom Petrovom Selu osim kapele završeno je i uređenje pijace i sanitarnog čvora, čija je zvanična predaja planirana za 10. jun, a tek potom, 15. juna, će u funkciju biti pušteno i šest kioska koji su pre svega namenjeni proizvođačima i prodavcima mleka i mlečnih proizvoda. „Pitanje čišćenja, održavanja i rada toaleta, koji će najverovatnije u početku biti otvoreni za korišćenje samo pijačnim danima, biće razmatrano na sastanku Saveta Mesne zajednice verovatno ove nedelje, i mislim da ćemo pronaći rešenje, recimo da se oni ustupe na korišćenje onima koji dolaze u Vatrogasni dom, ili kad su sportska dešavanja i druge priredbe“, rekao je Kiš.
Čišćenje kanala do jula
Iako je čišćenje kanala u Petrovom Selu bilo planirano za početak aprila, posao je započet tek sredinom maja, jer su bila prioritetna druga naseljena mesta zbog visokih podzemnih voda. Prema rečima Kiša, u međuvremenu je urađen jedan deo blizu sela kako bi se odvela voda sa parcela na koje se seju povrtarske kulture. Radovi bi trebali da budu završeni do sredine jula.

Šta će biti sa Malom zardom?

Mesna zajednica je konkurisala sa projektom uređenja životne sredine za javne radove i angažovano je petoro ljudi na četiri meseca. „Počeli smo sa uređenjem centra i čišćenjem bankina pored puta, to je urađeno i u ulici Doža Đerđa, pokušavamo što više da uradimo i da angažujemo zainteresovane građane da odvoze tu zemlju na lokacije gde im je potrebno, da na prevoz potrošimo što manje novca, a dogovoreno je i da Mesna zajednica iz sopstvenih sredstava finansira gorivo. Čišćenje bankina će se raditi na skoro svim putevima, ali prioritet su ulice bez atmosferskih kanala, gde odvođenje vode predstavlja problem, tako da će se sigurno to uraditi u ulici Gavrila Principa i u bivšoj ulici Ivo Lola Ribar. Sledeći, možda paralelni korak, je da sklonimo divlje deponije, ima ih sedam-osam koje se nalaze u samom naselju. Kada to uradimo, tražićemo pojačanu kontrolu komunalne inspekcije. Pored toga, članovi KUD ’Potisje’ su sredinom maja posadili cveće u centru, a Mesna zajednica će to da zaliva i zajedno održavamo centar, ali, nije nam cilj da samo uži centar izgleda lepo i uredno nego i periferija mesta. U okviru ovih javnih radova očistili smo i okolinu Male zarde, i tek je sada došlo do izražaja koliko je ta zgrada zapuštena i propala, počela je i krađa cigala, a to nisu obične cigle. Mislim da je poslednji momenat da se pronađe neko rešenje za ovaj objekat, da se sačuva od daljeg propadanja. Tražimo mogućnosti, lobiramo i pokušavamo da nađemo sredstva da se renovira ta zgrada, ali sve to ide teško“, rekao je sekretar Mesne zajednice.

Rupe i krađe

Kiš je napomenuo da će na dnevnom redu Saveta Mesne zajednice biti brojnih pitanja, među kojima su krpljenje rupa na putevima, koje zbog nedostatka materijala prošle godine nije urađeno, a one sada predstavljaju opasnost za bezbednost saobraćaja, kao i asfaltiranje jednog dela Lenjinove ulice, zatim kako rešiti problem deponije na izlazu iz sela prema Molu. Na sastanak Saveta pozvan je Ištvan Ačai, član Opštinskog veća zadužen za mesne zajednice ali i predstavnici Vodokanala, koji su pozvani na zahtev građana, jer su nezadovoljni funkcionisanjem vodosnabdevanja u ovom mestu, odnosno, kako je rekao Kiš, građani su nezadovoljni pritiskom u vodovodnoj mreži, postavljenim vodomerima i hidropakovima, na koje se pojedinci priključuju i za zalivanje, odvlače vodu iz sistema, pa zbog toga 20-30 domaćinstava ostaje bez vode.
Problem bezbednosti imovine i građana i dalje je aktuelan i na nezadovoljavajućem nivou, te je planirano održavanja zbora građana sa predstavnicima policijske stanice.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija