Radnici državnih gubitaša dogodine bez plata

  20 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je u sredu da javna preduzeća koja imaju gubitke, neće moći od 1. januara 2015. godine da isplaćuju plate zaposlenima.

"Postojaće neki rezervni novo plata na nivou budžeta, ali ne i plate koje danas postoje, koje su maksimizirane i gde zaposleni u pojedinim javnim preduzećima imaju od 20 do 30 odsto veće zarade od prosečnih plata u javnom sektoru ili plata u privredi", kazao je Vujović.
On je novinarima nakon predstavljanja "Bele knjige" Saveta stranih investitora rekao da će ta "anomalija" preduzeća koja prave gubitke i isplaćuju i do 40 odsto veće zarade od onih u privredi biti eliminisana od 1. januara naredne godine.
Kako je precizirao, sva preduzeća će biti praćena detaljno i država neće dozvoliti da se takve stvari sa isplatom većih zarada ponove.

"Očekujem podršku javnosti, jer je to racionalno upravljanje resursima", istakao je Vujović i dodao da nije u redu da samo jedan sloj građana podnosi teret reformi, a da drugi troše.
Vujović je kazao da se ta mera posebno odnosi na Srbijagas. "Od 1. januara Srbijagas neće više imati izgovor da zbog toga što mu ne plaćaju isporučeni gas, može da radi sve drugo", rekao je on.
Vujović je podsetio da će Srbijagasu biti omogućeno da normalno posluje i biće mu rešena pitanja dugovanja, zbog čega će država imati pooštrene kriterijume što se tiče poslovanja tog javnog preduzeća, koja će Srbijagas morati da ispunjava, kako bi mogao da isplaćuje plate zaposlenima.

Beograd, 19. novembra 2014. (Beta)

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija