Kancelarije za mlade opštine Bečej: „Moć informisanosti... moć bezbednosti“

  22 april 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji Kancelarije za mlade opštine Bečej prošlog četvrtka održana je tribina pod nazivom „Moć informisanosti...moć bezbednosti“, kojoj se odazvalo samo oko dvadesetak učenika iz Gimnazije.

Na tribini su govorili Milislav Milinković iz Centra za omladinski rad, Tatjana Mali iz novosadskog Ženskog SOS centra i Bojan Petković, direktor „Link“ FTO, a skup je otvorio Budislav Medurić, zamenik predsednika opštine Bečej.
„Želeo bih da pohvalim Kancelariju za mlade koja je tribinu nazvala „Moć informisanosti... moć bezbednosti“, četiri reči koje mnogo govore i mislim da mi kao stariji jesmo zainteresovani da se sve institucije uključe u ovaj problem. Kada analiziram tu temu, moje razmišljanje ide od nekog društvenog fenomena globalizacije, informatičkog društva i tehnološke moći, koja danas vlada svetom. Naime, razni tehnološki pronalasci koji su dobri za čovečanstvo nose i deo lošeg u sebi, nose dozu nebezbednosti i nesigurnosti, tu mislim na kompjuterske igrice, na internet itd. Mislim da društva, pogotovo naše koje je u tranziciji, nije našlo način da odgovori na izazove koje nova tehnološka dostignuća donose. Mi se ne možemo odreći tehnoloških dostignuća ali moramo na lokalu i na globalu videti gde su tu naše mogućnosti da mlade ljude zaštitimo od negativnog uticaja. Želeo bih da ova tribina pobudi i u vama i u nama odraslima razmišljanja o tome, a rešenje nije jednostavno i to je proces koji treba da se sprovede.“
„Bezbednost predstavlja veoma važan segment života mladih ljudi, pa se kao takav našao u Lokalnom akcionom planu za mlade i Kancelarija za mlade se trudi da intenzivno radi na njegovoj implementaciji, a ova tribina je jedan od načina da realizujemo ciljeve iz tog akcionog plana“, rekla je u uvodnom delu Katarina Stoisavljević, koordinatorka Kancelarije za mlade
Tatjana Mali iz novosadskog Ženskog SOS centra je govorila o programima koje sprovodi ovaj centar, a koji između ostalog obuhvata besplatno pravno i psihološko savetovanje koje se bavi i prevencijom nasilja među mladima, zatim o vrstama nasilja potkrepljujući to primerima iz prakse rada u SOS službi, ističući da je psihičko nasilje oblik nasilja koji se najmanje kao takvo prepoznaje.
„Često se smatra da vređanje ili ogovaranje nisu nasilje, međutim, po posledicama koje ta vrsta nasilja stvara, jeste vrlo ozbiljno nasilje i najrasprostranjenije je. Tu spada još ismevanje, optuživanje, širenje lažnih informacija, a ono što je trenutno vrlo popularno u srednjim školama, jeste elektronsko nasilje koje se manifestuje kroz slanje poruka, zvanje telefonom ili komuniciranjem na Fejsbuku. Recimo na Fejsbuku je postavljena anketa: najdeblja učenica škole. Inicijatori ankete su smatrali da je to zabavno, ali je to sa druge strane za prozvane osobe za posledicu imalo duboku depresiju i bilo je jako traumatično za njih. Elektronsko nasilje je specifičan oblik nasilja, koji traje 24 sata i na svakom mestu čak i u kući žrtve nasilja. Ono je veoma opasno i zbog trgovine decom ili iskorišćavanja mladih u seksualne svrhe“, rekla je između ostalog predstavnica Ženskog SOS centra.
Na tribini je bilo reči i o prevenciji nasilja, posebno u školama i programima koji su tome namenjeni, mehanizmima i o politici za mlade u AP Vojvodina, a navedena je i poražavajuća statistika koja govori da se u Republici Srbiji samo oko 6 posto mladih oseća bezbedno u svojim lokalnim zajednicama.
Na tribini je učestvovao i Bojan Petković koji je o bezbednosti u Bečeju govorio sa dva aspekta, kao direktor firme „Link“ FTO i kao član Saveta za bezbednost opštine Bečej, rekavši da globalno gledano Bečej spada u manje problematične gradove u odnosu na slične gradove u okolini. Petković je govorio i o programima i projektima koje Savet bezbednosti planira da realizuje u Bečeju u cilju prevencije od kriminaliteta, vandalizma i nasilja, među kojima je uvođenje tj. postavljanje video nadzora po celom gradu o čemu su pregovori u toku sa Sat-traktom koji već ima svoju razgranatu mrežu na teritoriji opštine. On je takođe napomenuo da je bilo planirano da u svakoj školi bude po jedan školski policajac, kao segment rada firme „Link“ FTO. „Projekat je napravljen, sve je usvojeno i trebalo je od septembra da zaživi i u praksi, međutim, zbog nedostatka para u budžetu to je odloženo za početak drugog polugodišta sledeće godine ili za narednu školsku godinu“, rekao je Petković.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija