Promocija knjige na početku 4. Be:femona: Zijah Sokolović o glumi, iluziji, terapiji

  14 oktobar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Glumac Zijah Sokolović je juče uveče i pre zvaničnog otvaranja četvrtog Be:femona otvorio festival monodrame promocijom svoje knjige „Glumac je…glumac je …glumac“ u Kreativnom centru Gradskog pozorišta.

Pričao je malobrojnoj publici više od 45 minuta o glumi, glumcu, iluziji, radnji, prostoru, ali i o svojim projektima za decu i za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Hrvatskoj i u Austriji, gde živi od početka devedesetih godina, rekavši da je igrao predstavu i za jedno dete, jer je pozorište i terapija.
Čuvenu predstavu „Glumac je…glumac je… glumac“ igra već 38 godina u više od 20 zemalja, njegov „Cabares Cabarei“, kojim nastupa tridesetak godina, je o životu običnog čoveka sažet u dva sata u formi kabarea.
Sokolović je u knjizi „Glumac je…glumac je …glumac“ prikazao integralni tekst predstave, ali je sakupio i razne komentare, eseje i kritike.
O glumi i teatru kao iluziji Sokolović je rekao: „Ako ljudi uđu u moju priču, ja mogu da ih vodim. Ako je predstava iluzija o stvarnosti, onda ja mogu da budem vladar iluzije. I onda sam probao to“…
Be:femon je nakon književne večeri Zijaha Sokolovića, nešto posle osam sati uveče svečano otvorio pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Miroslav Štatkić, koji je rekao da će Bečejski festival monodrame ubuduće imati veću finansijsku podršku.

„Žao mi je što ovaj usrani kapitalizam nema empatiju“

U intervjuu za Vreme („Vreme, Prostor, Radnja“; Sonja Ćirić) u aprilu 2014. godine Zijah Sokolović je opširnije negu u Bečeju govorio o svojim projektima za decu i za decu sa invaliditetom.
On je na pitanje čime je zaslužio zvanje ambasadora Ujedinjenih nacija, odgovorio: „The/Arto projekt je iz svoje pozorišne produkcije organizovao i igrao stotinu predstava po ostrvima Hrvatske, van turističke sezone, po školama gdje ima jedan, dva, deset, pedeset učenika. Redovno u saradnji sa bolnicama i divnim doktorima igrali smo dvadeset predstava djeci koja leže na onkološkim odjeljenjima. Dvije smo godine pripremali i igrali stotinu predstava, jedna predstava za jedno dijete u njegovoj sobi, pored njegovog kreveta. Djeci koja su nepokretna i boluju od cerebralne paralize. U njihov svijet je ušlo pozorište, i glumci. Taj naš glumački susret sa tom publikom i njihov sa predstavom jeste bolan krik do kraja neba, bol koji zaguši grlo i suze koje ne mogu da teku! Ti glumci su postali vizionari novih dijaloga! Onda smo od jednog takvog gledaoca, sada mog velikog prijatelja Marina Kosa iz Siska, napravili knjigu njegove poezije i DVD gdje su zagrebački glumci svih generacija govorili njegove stihove. Putovali smo s njim i njegovim kolicima i govorili njegovu poeziju, a on je govorio da mu sem njegove mame njegova kolica niko nikada nije gurao i da njegova mama ne kupa više invalida, nego pjesnika. Žao mi je što ovaj usrani kapitalizam nema empatiju“.

Potom je Zijah Sokolović odigrao monodramu „Međuigre 0-24“ pred oko trista gledalaca. Predstava je nastavak njegove legendarne monodrame „Cabares Cabarei“, a na udaru kritike barda glumišta su sve one stvari koje nas izvode iz takta u vremenu u kojem živimo – od medija, političara, televizije, fudbala, muško-ženskih odnosa, usamljenosti…
Monodrama „Međuigre 0-24“ je po oceni publike „zaslužila“ 4,75 poena (petica je najveća ocena).
Stručni žiri – Dušanka Glid Stojanović, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu (predsednica žirija), i Milovan Filipović i Igor Pavlović, glumci Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu – će monodrame ocenjivati kasnije, a posle svake predstave biće organizovan okrugli sto.
Na Bečejskom festivalu monodrame od 13. do 16. oktobra osim Sokolovića nastupaju Irfan Mensur, Ivana Šćepanović, Robert Rutonić, Nikola Rakočević i Damir Poljičak.
Danas, 14. oktobra na programu je „No ECOmment“ Roberta Rutonića, glumca Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta (18 časova), potom „Fatma“ Ivane Šćepanović, glumice Narodnog pozorišta iz Beograda (20 časova), „Laura, molim te“ Nikole Rakočevića, glumca JDP-a je na redu 15. oktobra u 20 časova, slede zatim „Izložak br. 49“ Damira Poljičaka, glumca Teatra Exit iz Zagreba (16. oktobar, 18 časova) i „Glumac, kaži nešto smešno“ Irfana Mensura (16. oktobar, 20 časova).

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija