„Dominantna i neželjena elita“ u Kreativnom centru: Razgovori o novoj knjizi Latinke Perović

  20 oktobar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nova knjiga Latinke Perović „Dominantna i neželjena elita“ biće predstavljena u Kreativnom centru Gradskog pozorišta danas, 20. oktobra, u 19 časova.

O knjizi će govoriti autorka, predstavnik izdavača Rade Radovanović, dr Milivoj Bešlin i dr Zdravko Petrović.
„Dominantna i neželjena elita” počinje Dobricom Ćosićem a završava se Radomirom Konstatinovićem. U beleškama o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji u 20. i 21. veku autorka predstavlja 13 portreta ključnih ličnosti koje su na različite načine obeležile epohu komunizma i zakasnele demokratske tranzicije. Rascep među ličnostima okupljenim u knjizi je izraz nikada rešene dileme kuda će Srbija krenuti, ističu recenzenti...
Dominantni i neželjeni, trinaest ličnosti, kroz čije portrete istoričarka Latinka Perović objašnjava kako su uticali na naše vreme, slika su dva lica srpskog društva, dominantnog i njegove alternative, koja u vrlo retkim istorijskim trenucima izađe na glavnu scenu, ali odatle je još brže sklone i učine sve da bude zaboravljena, navodi istoričarka i recenzentkinja knjige Dubravka Stojanović.
Latinka Perović je jedna od najznačajnijih srpskih intelektualki. Ima izuzetnu biografiju: sa samo 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije do 1972. godine.
Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme, ženom koja je na svaku funkciju došla isključivo zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama. Ipak, 1972. godine Josip Broz Tito smenjuje je sa svih funkcija iz straha da su njena uverenja previše liberalna. Posle toga se nikada više nije vratila u politiku. Posvetila se istorijskom istraživanju i postala poznata kao prominentni stručnjak za srpsku istoriju 19. veka, kao i srpsku savremenu istoriju.

Priredio. B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija