Sutra u Galeriji „Krug“ otvaranje izložbe „Moj Banat“: Očaravajuće fotografije Milana Živkovića

  08 novembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Upravo sećanje na jedan svet koji polako iščezava i želja jednog maštovnjaka da ga predstavi igrom svetla čine izložbu ’Moj Banat’ univerzalnim ostvarenjem ljudskog duha“, piše o izložbi Milana Živkovića viši kustos istoričar u Muzeju Vojvodine Darjuš Samii, koja će sutra, 9. novembra, u 18 časova biti otvorena u bečejskoj Galeriji „Krug“.

Na otvaranju postavke biće prikazan i kratki film „Banatske sličice“, za koju je Živković dobio Grand Prix na 46. Međunarodnom festivalu amaterskog filma i fotografije „Žisel“ u Omoljici.
Izložba ’Moj Banat’ je rezultat višedecenijskog truda fotografa Milana Živkovića da zabeleži autentični život i izgled Banata iz koga i sam potiče i kojem pripada. Fotografije nastale u beskrajnim lutanjima banatskim prostranstvima dočaravaju svet udaljen od glavnih puteva, svet koji nam Banat može do danas ponuditi kao retko koji drugi. Uhvaćen objektivom majstora svetske reputacije, Banat se prikazuje kao oaza ljudi starog kova i prostor bajkovitih pastoralnih pejzaža.
„Ako su motika i plug produžetak ljudske ruke, fotografija je, kao i knjiga, produžetak našeg sećanja i mašte. Na ovakav pristup posmatranju naših izuma ukazao je Horhe Luis Borhes u uvodu predavanja održanog 1978. godine na univerzitetu Belgrano u Buenos Ajresu“, piše viši kustos istoričar u Muzeju Vojvodine Darjuš Samii i dodaje: „Izložba nije nastala kao rezultat nekakvog foto-safarija kako je to danas, bez omalovažavanja, uobičajeno. Ona je rođena, stasala i sazrela u Banatu, kao i sam njen stvaralac. Izabrani portreti, malo je reći živopisni, bude u posmatraču želju za saznanjem njihovih sudbina i puteva kojima su nastavili svoje živote nakon trenutka snimanja. Suočeni sa prostranstvom i prolaznošću oni posmatrača podsećaju na stihove splitskog kantautora Tome Bebića ’Brodovi su isti ka' i ljudi, zlu moru daju život svoj’... poznatije u prepevu Branimira Štulića, ’Leute moj’... Ne iščezavaju samo ljudi, vetrenjače i salaši. Uz banatske obale Dunava rastaču se već spominjani i opevani brodovi, čekajući oslobađajući rez varioca da se iz gliba, pretopljeni, ponovo zadese u moru svetlucavom, a do tada u foto-objektivu umetnika. Pejzaž Deliblatske peščare preobražavan vetrom, kao i kuće istrošene generacijskim životom svet su u kome se autor očigledno rado nalazi. Saživljen sa prostorom i ljudima, Živković nam izložbom nudi neosvojovi bedem savremenog umetničkog stvaralaštva, a to je autentičan doživljaj podeljen sa publikom“.
Autor fotografija
Majstor fotografije Milan Živković rođen je u banatskom mestu Bavanište 1960. godine. Fotografijom se bavi od sedamdesetih godina prošlog veka, a profesionalnu karijeru započeo je u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu 1984. godine. Zatim je radio za marketinšku agenciju „Direct Link“, Centar za kulturu u Kovinu i časopis „ReFoto“ u kojem ostaje do danas. Izložbama koje organizuje pomera granice fotografskog umeća širom prostora nekadašnje Jugoslavije, od skromnih domova kulture do galerije SANU u Beogradu. Izlagao je i u inostranstvu, u Bugarskoj, Francuskoj i Portugaliji. Kao plod višedecenijskog rada do sada su objavljene fotomonografije „Banat“, „Drugi san“ i „Tera recognita“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija