Premijera u Gradskom pozorištu: „Sabrana dela Viljema Šekspira – ukratko“

  26 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog petka u Gradskom pozorištu premijerno je izvedena pozorišna predstava „Sabrana dela Viljema Šekspira – ukratko“ u koprodukciji Gradskog pozorišta Bečej, Pozorišta mladih i dramske trupe „Arterija“ iz Novog Sada.
U pitanju je autorski projekat glumaca Zoltana Molnara, Đorđa Simića i Igora Pavlovića, koji je na konferenciji za novinare rekao da su se u ovim kriznim vremenima i nedostatku para jedni drugima našli kao ispomoć, i tako je nastala ova koprodukcija, koju je finansijski podržala Gradska uprava za kulturu Novog Sada, a bečejsko pozorište i Pozorište mladih su obezbedili sale, tehničko osoblje i ostalu logističku podršku.

„Mislim da smo dokazali da možemo da napravimo nešto značajno, veliko i lepo za publiku sa vrlo malo para i da će se o ovome pričati jako dugo“, rekao je Pavlović.
U gotovo dvosatnoj predstavi publika je videla Šekspirove drame obrađene i prikazane na moderan način posvećene mlađoj populaciji. Tako je „Otelo“ odrepovan, neke drame su prikazane kao scene iz vesterna „Tačno u podne“, a neke kao kulinarske emisije ili prenos fudbalske utakmice. Predstava obiluje iznenađenjima, interaktivna je sa publikom što joj daje posebnu draž.
Po završetku predstave posetioci su komentarisali premijeru.
Jasna Subakov: Meni se svidela predstava, dinamična je, živa. Nisam ništa slično očekivala i baš me je oduševila.
Goran Obradović: Predstava je super. Moram priznati da nisam ni znao o čemu se radi, nego me je privukao plakat, kao duhovita pajtonovska interpretacija Šekspira. Nisam očekivao da će predstava biti ovakva i prijatno sam iznenađen, tim pre što sad čujem da je ovo i bečejska predstava.
Svetislav Travica: Ovo je dobra, prava profesionalna predstava. Konačno je pozorište u Bečeju opravdalo svoje časno ime, najzad je pozorište. Ovo je istorijski trenutak za Bečej. Očekivao sam da će biti ovako, Englezi znaju najbolje da se šale sa svojim klasicima, a Šekspir je najbolji klasik i onda je prirodno da je tu najviše šale. Ovi mladi glumci su izvanredni, puni su energije. Vidim da je i bečejska publika reagovala na pravi način, čak su bili spremni da igraju zajedno sa njima, tako da je to bilo jako lepo veče. Ali, ponavljam da je ovo za mene istorijski trenutak, posle ovoga više povratka nema, ovo mora biti pozorište. Moja je želja bila da Bečej sa profesionalnim glumcima napravi predstavu, jednog dana daće bog da i neki bečejski glumci igraju zajedno sa profesionalcima i da te bečejske predstave igraju u drugim mestima. Konačno imamo nešto svoje, pored časopisa Tisa, sad imamo i predstavu i Bečej polako od malog grada postaje kulturna sredina koja je dostojna poštovanja.
Aneta Tucakov: Oduševljena sam predstavom i drago mi je što smo konačno imali gotovo punu salu, što znači da se Bečejci rado odazivaju predstavama. Očekivala sam da će biti ovako nešto, pošto Igora lično poznajem, jer je sa našim dečjim glumcima radio predstave, a pored toga čula sam da je predstava odlična, tako da sam znala šta me čeka.
Prva premijera predstave „Sabrana dela Viljema Šekspira - ukratko“ je desetak dana ranije odigrana u Novom Sadu gde ju je publika odlično prihvatila. Jednog od glumaca, Đorđa Simića, pitali smo kakvi su mu utisci sa bečejske premijere.
- Zadovoljni smo, publika je predstavu prihvatila onako kako smo i očekivali. Očekujemo dobru zabavu kada igramo ovu predstavu. Bečejska publika je sjajno sarađivala, igrala je zajedno sa nama. Ovo je predstava u kojoj se jako dobro oseća odnos između publike i nas na sceni, i kao što Igor u jednom trenutku kaže: „Osećam mnogo ljubavi u ovoj prostoriji“, stvarno je tako i bilo.

Festival u Čoki

Predstava Dečjeg dramskog studija Kreativnog centra Gradskog pozorišta Bečej na mađarskom jeziku „A mi világunk“, u režiji Judit Ferenc, koja je na 53. Majskim igrama osvojila bronzanog paža učestvovaće od 29. do 30. novembra na festivalu u Čoki.

Kada je reč o Šekspiru obično se očekuje „ozbiljna predstava“.

- Tako je. Ljudi uglavnom misle da je Šekspir težak, dosadan, dugačak, nerazumljiv, a ovo je jedan način da se ljudi, kakvu god predstavu imali o Šekspiru, zainteresuju za njega i na drugi način. Šekspir je zaista toliko dubok i bogat da u njemu, u svakom komadu, i u najtežoj tragediji, ima mnogo humora i zabave, jer on je pisao za publiku. Trudili smo se da publici na najbolji način približimo Šekspira, a sa druge strane da je nešto i naučimo, da se malo poigravamo i sa pozorištem u Srbiji, da malo kritikujemo neke stvari koje mislimo da treba da kritikujemo.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija